skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Abstinenčni krožek

Župnik Anton Mrkun je bil res izjemen človek. Za seboj je pustil bogato sled na vseh področjih. Med drugim je bil borec proti alkoholu. V svojih spominih z naslovom Moj životopis, ki ga hrani župnijski arhiv Dobrepolje, je odkrito napisal, da je največja nesreča za naš narod, da je preveč vdan pijančevanju. Sam je bil abstinent vse od leta 1910 do 1929. 

Read more

Vse abstinentske organizacije v kamniškem okraju je združil v lokalno zvezo. Prirejal je protialkoholne tečaje, na katerih je tudi predaval. Napisal je veliko knjig in člankov o boju proti alkoholizmu in se ves čas izobraževal na tem področju. V ta namen je odšel tudi v Švico in na mednarodni protialkoholni kongres v Milano. O protialkoholnem gibanju na Homcu so takrat pisali časopisi Zlata doba, Bogoljub in Domoljub. Slednja dva sta objavila tudi fotografijo skupine abstinentov, ki so se zbrali ob žegnanem studencu na Homškem hribu. V ta namen so posekali nekaj dreves, da so pripravili primeren prostor za fotografiranje. Kasneje so studenec lepo obnovili in nanj napisali geslo: Napij se iz studenca, živela abstinenca. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

religion
society

Author of the digital collection

Kristina Galun

Keywords

ALKOHOLIZEM, Homec, Mrkun, Anton, abstinenčni krožki, krajevna zgodovina, stare fotografije

Published

13.11.2019 13:31

Modified

02.11.2019 10:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam