skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Hitrost pošte leta 1869

Kot zbiralcu poštnih žigov in poštne zgodovine Žalca mi je nekoč prišlo v roke pismo, napisano na obrazec zavarovalnice iz Gradca. 
 
Read more

Napisal ga je gospod Karel Žuža v četrtek, 9. januarja 1869 in ga oddal na pošto v Žalcu (takrat Sachsenfeld). Znamka je žigosana z datumom 9. 1. (1869). Iz Žalca je pismo potovalo do Celja (najverjetneje s poštno kočijo), o tem priča na zadnji strani pisma odtisnjen žig Cilli 9. 1. 69., potem pa je bilo z vlakom prepeljano v Gradec. To dokazuje žig končne pošte v Gradcu (Graz, 9. 1., 10 A, 69). Torej je pred skoraj 150 leti prispelo pismo iz Žalca preko Celja do takratnega Gradca v enem samem dnevu! Kaj pa danes?

 
Je pa težko verjeti, da je še istega dne pošiljka prispela tudi do naslovnika. Verjetno je pošta v Gradcu z žigom potrdila prejem pošiljke, ki je bila najverjetneje izročena naslovniku naslednje jutro. Vseeno pa se lahko samo čudimo takratni dobri organiziranosti poštne službe, saj gre za obdobje slovenskih taborov. Žalski je bil le 4 mesece in 3 dni pred tem pošiljanjem pisma.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

POŠTA

Published

16.01.2017 17:08

Modified

16.01.2017 06:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam