skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Prvi poštni žig Žalca

Navodilo za uporabo poštnih žigov, ki so imeli poleg imena kraja pošte tudi datum brez letnice, je začelo veljati v drugi polovici leta 1838. Takšne žige so dobile samo novo odprte pošte ali pa tiste pošte, ki so prišle pod pristojnost Avstrije, ostale pošte pa so dobile takšne žige šele ob zamenjavi starih dotrajanih žigov.

Read more
Poštnino je v tistem času običajno plačeval naslovnik (prejemnik), lahko pa jo je plačal tudi pošiljatelj, kar so na pošiljkah označevali z besedo FRANCO, ki so jo ali zapisali ali pa žigosali s posebnim žigom.
Ponekod so v letih 1830-1840 že uporabljali poleg dnevnega žiga tudi dodatne žige za priporočene pošiljke. Običajno je bil na takem žigu napis RECOM ali pa RECOMANDIRT.
Z zbiranjem čim več odtisov poštnih žigov smo lahko določili obdobja, v katerih so se uporabljali posamezni poštni žigi. Več kot bomo zbrali žigov, natančneje bomo lahko določili čas uporabe žiga, saj je do točnih podatkov zelo težko priti.
1. žig - v uporabi od 16. 03. 1865 do najpozneje 03. 07. 1874.
 
Opis poštnega žiga:
Premer žiga je 24 mm, napis SACHSENFELD ter datum pa je v pisavi antiqua (pisava s serifi). Datum je samo za dan in mesec, brez letnice.
 
Prve poštne znamke na našem ozemlju so bile izdane 1. junija 1850. Pošta v Žalcu je bila odprta 15 let pozneje, torej 16. marca 1865. Najstarejši doslej najden žig nosi datum 10. 7. 1865. 
 
Veliko lažje je določiti točno leto poštnega žiga brez letnice, kadar dobimo v roke celotno pismo ali razglednico. Tak primerek je prikazan spodaj. Žal smo filatelisti nekoč vse preveč radi uporabljali škarje, da bi prišli do poštne znamke.
 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

POŠTA

Published

16.01.2017 17:08

Modified

17.01.2017 19:11

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam