skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Upravnice po vojni

V vseh teh letih se je na pošti Žalec zamenjalo kar nekaj uslužbencev. Če smo do seznama upravnikov po vojni še uspeli priti, pa je nemogoče našteti vse, ki so službovali na tej pošti. O nekaterih smo uspeli dobiti podatke, zaupali so nam tudi del osebnega arhiva in z zadovoljstvom vam predstavljamo nekatere od njih. Bomo pa veseli, če bomo pridobili še kakšne podatke o ostalih uslužbencih, ki so delovali na Pošti Žalec.

Read more
Alojzija Tanko, upravnica pošte Žalec
Gospa Alojzija Tanko je bila rojena 22. 5. 1907 v Ljubljani, umrla pa je zaradi sklepne revme in pljučnice 20. 1. 1970 ter je pokopana v Žalcu. Bila je sestra od dedka Uroša Ločniškarja (po materini strani) in kot samska stanovala pri svojih sorodnikih v Žalcu, Savinjska cesta 16 (pri Ločniškar), zato so ji ljudje enostavno rekli kar Ločniškarjeva Lojzka.
 
Danica Hauko, upravnica pošte Žalec
Gospa Danica Hauko, roj. Šestir, se je rodila očetu Martinu in materi Pavli 28. februarja 1924 v Celju. Po šolanju se je zaposlila na Pošti (verjetno leta 1941).
Najprej je bila zaposlena na Pošti Celje kot poštna uradnica X. skupine. Z dodatnim izobraževanjem med 3. februarjem in 19. julijem 1947 na I. tečaju za PTT manipulante pri Poštni direkciji FLRJ v Ljubljani je leta 1947 z odličnim uspehom opravila zaključne izpite, o čemer priča tudi izdano spričevalo, podpisano s strani takratnega poštnega direktorja Vladimirja Šenka, ki je ravno v tem času odhajal v Beograd, kjer je do upokojitve 1963 opravljal funkcijo pomočnika ministra PTT.
Iz Odločbe z dne 29. 1. 1958 je razvidno: “... da je Danica Šestir opravljala delo šefa TT oddelka pošte Celje in bila s 1. februarjem 1958 premeščena oziroma dodeljena na novo delovno mesto upravnika pošte III. reda pošte ŽALEC”.
Zadnji ohranjen poštni dokument o upravnici Pošte Žalec Danici Hauko nosi datum 20. 2. 1966. Takrat se je firma imenovala Podjetje za PTT promet Celje, ki je izdalo odločbo na podlagi Temeljnega zakona o delovnih razmerjih. Določala se je namreč nova osnova za nagrajevanje in sicer faktor vrednosti delovnega mesta (ta je znašal 2,26) ter dodatek za delovno dobo pri PTT neto urno N din 0,29. V obrazložitvi je navedeno, da bo imenovana imela na dan 31. 12. 1966 skupno 25 let delovne dobe celotna delovna doba je bila pri PTT). Na odločbi je bil najprej napisan direktor, potem pa ta prečrtan in popravljen v naziv Upravnik OE (Anton Kriter).
Na podlagi nekaterih dokumentov lahko sklepamo, da se je gospa Danica Hauko upokojila leta 1974 ali pa še kasneje. Umrla je 26. februarja 1979 in je pokopana v Žalcu.
 
Emilija Černič, upravnica pošte Žalec
Gospa Emilija Černič se je na Pošti zaposlila leta 1958. Službovala je po različnih poštah v Savinjski dolini. Upravnica na Pošti v Žalcu je bila od leta 1985 do konca leta 1993, ko je odšla v zasluženi pokoj. Danes živi v Žalcu. Na prehojeno delovno pot in na vse poštne sodelavce in sodelavke ima lepe spomine. Čeprav so bili časi težji, so bili pa medčloveški odnosi bistveno bolj prijazni. Tovarištvo je premagalo marsikatero tehnološko pomanjkljivost v tistih časih, ki so bili drugačnejši, kot so danes.
 

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

POŠTA

Published

16.01.2017 17:08

Modified

16.01.2017 07:02

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam