skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Poštar Anton Naraks

Gospod Anton Naraks se je rodil očetu Jakobu in materi Mariji (roj. Tržan) 10. januarja 1909 v Pernovem v takratni občini Velika Pirešica. Hiša je nosila naslov Pernovo št. 21.
Ko se je v času pred 2. svetovno vojno odločil za poštarski poklic, si je med drugim moral pridobiti tudi nravstveno spričevalo tamkajšnje občine, ki ga je 12. 12. 1940 tudi dobil.
 
Read more
Z Direkcijo pošte, telegrafa in telefona v Ljubljani je 1. aprila 1941 sklenil pogodbo (K d. št. 2560/III 1941), katere izvirnik hrani direkcija, obstaja pa kopija, ki je natipkana na zelo tankem papirju in zato težje čitljiva. Zelo zanimiv je 1. člen:
„Gospod Naraks Anton se obvezuje, da bo počenši od 1. aprila 1941 opravljal službo selskega pismonoše pri pošti Žalec v širšem dostavnem področju v naslednjih okrajih: Sv Jedrt, Spodnja, Srednja in Zgornja Ponikva, Studence /II- okraj./. Galicija, Železno, Pernov, Vel Pirešica./III .okraj/.
Skupna dolžina okraja II znaša 22.5 km. III znaša 22.-km in služba se mora po I okraju 3 tedensko.po II okraju 3 krat tedensko po potovnici, ki jo predpisuje direkcije.“
Pa še 4. člen:
„Člen 4. Kot jamčevino mora pismonoša položiti pri pošti Žalec din 359.-t.i. 5% zneska od letne odškodnine v gotovini ali v državnih vrednostnih papirjih po njihovem borznem tečaju. Jamčevina je namenjena za kritje državnih terjatev iz službenega razmerja, a kolikor bi ne zadoščala, odgovarja pismonoša s svojim ostalim imetjem.“
 
Zanimivo je poštno potrdilo o višini službenih prejemkov in službenega davka 4. julija 1947. Poštna direkcija v Ljubljani potrjuje, da je tov. Naraks Anton služ. II Žalec prejel službene prejemke, za katere je plačal tudi uslužbenski davek za čas od 1.  7. do 31. 12. 1945. To potrdilo velja samo kot priloga k davčni prijavi in se ne sme uporabljati v druge svrhe. Sledi podpis referenta ter šefa Finančno-kontrolnega odseka Direkcije pošte, telegrafa in telefona v Ljubljani.
 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

POŠTA

Published

16.01.2017 17:08

Modified

16.01.2017 07:01

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam