skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pisma za Rista Savina

Skladatelj Risto Savin se je rodil 11. julija 1859 kot Friderik Širca v Žalcu v hiši št. 6, ki nosi letnico 1669. Leta 1878 je kot prostovoljec vstopil v topniški polk v Gradcu, kjer je l. 1881 postal rezervni topniški poročnik. Pol leta je bil doma v Žalcu, potem pa je na Dunaju opravil izpit za aktivnega topniškega poročnika. Prav gotovo je na odločitev, da postane vojak, vplival neugoden gmotni položaj, ki je Friderika silil, da se čim prej osamosvoji. Prvo službo je dobil v Osijeku od 1881 do 1884, ko je vstopil v višjo topniško šolo na Dunaju in jo končal l. 1886. Iz tega obdobja in kasnejše premestitve v Banja Luko in Sarajevo so ohranjena pisma, ki jih hrani Domoznanski oddelek Medobčinske splošne knjižnice Žalec, kjer so mi prijazno odstopili material za to razstavo. Dopisovanje se v tem obdobju preneha leta 1888, ko Frideriku Širci (Ristu Savinu) umreta starša.

Read more

Na Dunaju se je seznanil z družabnim življenjem. Obiskoval je opero in gledališče, ki sta kasneje vplivala na dramatsko gradnjo njegovih kasnejših glasbenih del. Istega leta je bil premeščen v Banja Luko, od tam pa v Sarajevo do leta 1888, ko je zaradi smrti staršev ves potrt zaprosil za premestitev v Prago.

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

POŠTA

Published

16.01.2017 17:08

Modified

16.01.2017 06:58

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam