skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Drugi poštni žig Žalca

Žig ima premer 21,25 mm, črke pa so že grotesk, medtem ko so za datum uporabljali še stare številke pisav vrste antikva (pisave s serifi). 
Večino takšnih poštnih žigov je izdelala graverska delavnica Theodorja Burka na Dunaju, ki je izdeloval žige od leta 1861 pa do konca monarhije.
 
Read more
Trgovsko ministrstvo je 22. 7. 1867 izdalo odlok, da morajo vsi poštni žigi v datumu imeti tudi letnico. Seveda je do praktične uveljavitve tega odloka prihajalo postopoma. Najprej so takšne žige dobile največje in najpomembnejše pošte, kasneje pa manjše. Predvsem manjše pošte, ki so bile v najemu, so uporabljale stare žige še dolgo, saj so najemniki morali sami kriti stroške za izdelavo novega poštnega žiga.
 
In kaj je tu zanimivega za lokalno zgodovino? Iz modre nalepke lahko preberemo, da je bil Jakob Janič trgovec z železnino in mešanim blagom. Njegova hiša je bila desno od “ajnfure” s št. 57. Med leti 1886-1889 je bil prvi predsednik Odbora podružnice sv. Cirila in Metoda v Žalcu. Po dosedaj zbranih podatkih je bil gospod Jakob Janitsch lastnik Kristininega dvora v Medlogu pri Celju (kasneje je bilo v teh prostorih  Vrtnarstvo  Celje).
 
Po do sedaj zbranih primerkih tega poštnega žiga z datumom lahko dokažemo, da je bil ta žig v uporabi vsaj med 4. julijem 1874 in 6. septembrom 1884, torej dobrih 10 let. Iščemo še več teh žigov.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history
economy

Author of the digital collection

Karmen Kreže

Keywords

POŠTA

Published

16.01.2017 17:08

Modified

16.01.2017 06:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam