skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

100 let stavbe Občine Rogaška Slatina

Mestna galerija je ob otvoritvi v juliju 2014 gostila jubilejno razstavo "100 let stavbe Občine Rogaška Slatina", ki je nastala v sodelovanju Občine in Knjižnice Rogaška Slatina. Razstava prikazuje občinsko stavbo skozi čas, od 1914 - 2014, spreminjanje zgradbe, predvsem njene namembnosti, obenem pa se dotakne obdobja, v katerem je zgradba nastala. Nudi kratek vpogled v utrip Rogaške Slatine v začetku 20. stol., zanimivosti iz vsakdanjega življenja in oblačilno kulturo tedanjega časa. Read more
Železničarski dom (Eisenbahner-Kurhaus) je bil zgrajen leta 1914 za potrebe Dunajskega združenja železničarjev, ki je gradnjo tudi omogočilo. 1921. leta je Občina Rogaška Slatina (po nekaterih navedbah Občina Zdravilišče Rogaška Slatina) stavbo odkupila. Od takrat se je stavba imenovala Občinski dom. V manjšem delu stavbe je delovala občinska uprava z županom, v preostalem delu pa je bilo 35 sob za goste (Vardjan, 2004).

V času 2. svetovne vojne je v stavbi delovala nemška policija (ustni vir: domačini). Po 2. svetovni vojni je bila zgradba namenjena različnim dejavnostim. Poleg Občinskega doma je v pritličju uporabljalo prostore gradbeno podjetje Občine Šmarje pri Jelšah. Podjetje, ki je vodilo računovodstvo za obrtnike, je delovalo v prvem nadstropju, višja nadstropja pa so bila namenjena stanovanjskim prostorom učiteljev.

Po letu 1950 je t.i. Hotel Turist postal depandansa Hotela Bohor in je bil del Zdravilišča Rogaška Slatina. Od 1. aprila 1995 so tukaj upravni prostori Občine Rogaška Slatina.

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam