Map  

Zadnji zlet notranjskega sokola v Pivki, 11.9.1921

Zadnji zlet Notranjskih sokolov je bi 11. sept. 1921 na travniku pred Šempetrom, današnjo Pivko. Sokolska organizacija se je na novo utrdila po svetovni vojni in pripravila odlično izveden sokolski nastop s številnim pomladkom, naraščajniki, ženskimi vrstami in članskim nastopom. O tem nastopu mi je pripovedoval takrat desetletni Sergej Kraigher, član ilirsko bistriškega »Ilirskega sokola«. Sam je nastopal z vajo na bradlji. Očitno so bile vaje zahtevne še posebej za sokolski pomladek. Sam se je spomnil, da je sre ...

Read more

Zadnji zlet Notranjskih sokolov je bi 11. sept. 1921 na travniku pred Šempetrom, današnjo Pivko. Sokolska organizacija se je na novo utrdila po svetovni vojni in pripravila odlično izveden sokolski nastop s številnim pomladkom, naraščajniki, ženskimi vrstami in članskim nastopom. O tem nastopu mi je pripovedoval takrat desetletni Sergej Kraigher, član ilirsko bistriškega »Ilirskega sokola«. Sam je nastopal z vajo na bradlji. Očitno so bile vaje zahtevne še posebej za sokolski pomladek. Sam se je spomnil, da je sredi vaje na bradlji, padel na glavo in zaključil s svojim nastopom. Padec mu očitno ni preveč škodil, saj je kasneje napredoval do predsednika Predsedništva SFRJ. Eden od obeh hrabrih dečkov na jamboru je bil Jože Žnideršič Lujkotov od Novega sveta. Sergej Kraigher je še pripomnil, da je bil ta zadnji sokolski nastop na Pivškem pomembna narodna manifestacija in tudi v smislu potrditve o zahtevi, da ti kraji pripadejo k Jugoslaviji.  (vč/ 367)    

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Date of creation

1921

Period of creation

Period between World War I and II

People in the photo

Sokolski nastop

Keywords

Zlet Sokola, Pivka, telovadni nastop

Published

06.04.2018 09:24

Modified

06.04.2018 09:24

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam