Map  

Delavci ravenske železarne so s svojimi družinami dolga leta dopustovali v lastnem počitniškem domu v Portorožu. Dom je bil na čudoviti lokaciji, zelo blizu morja, v idilični okolici sredozemskega rastja. Obkoljen je bil s čudovitim parkom, v katerem so rastli oleandri, lovorjevi grmi, bambus in celo palme. Med potkami so v hladni senčki bile postavljene klopce, mizice, celo terasa z ležalniki za sončenje in tuš. Dom je imel svojo plažo, le nekaj korakov od morja. Do nje si prišel le, če si prečkal glavno cesto Portorož - Piran, kar ...

Read more

Delavci ravenske železarne so s svojimi družinami dolga leta dopustovali v lastnem počitniškem domu v Portorožu. Dom je bil na čudoviti lokaciji, zelo blizu morja, v idilični okolici sredozemskega rastja. Obkoljen je bil s čudovitim parkom, v katerem so rastli oleandri, lovorjevi grmi, bambus in celo palme. Med potkami so v hladni senčki bile postavljene klopce, mizice, celo terasa z ležalniki za sončenje in tuš. Dom je imel svojo plažo, le nekaj korakov od morja. Do nje si prišel le, če si prečkal glavno cesto Portorož - Piran, kar je seveda lahko bilo zelo nevarno. Na fotografiji je znamenita plaža počitniškega doma ravenskih železarjev v 60. letih, ko še ni bila urejena. Kasneje so uredili betonsko plažo in s stopnicami urejen dostop v morje. V daljavi se vidijo skladišča Piranskih solin, ki stojijo še danes. Žal so ob razpadu Železarne Ravne v 90. letih počitniški dom prodali in na tem mestu danes stoji Visoka šola za pomorstvo. Tranzicijski čas je zahteval svoje. Med drugim tudi za ravenske železarje in njihove družine edini počitniški dom, ki jim je omogočal preživljanje dopusta na morju.

 

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Darja Molnar

Date of creation

1964

Period of creation

20th century

Keywords

dopust, morje, Portorož

Published

16.03.2018 13:01

Modified

16.03.2018 13:01

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam