Map  

V času grozne burje, Trnovo, 25. 2. 1905

Znani vremenoslovec Miran Trontelj (1940–2012), ki smo ga slovenski gledalci TV redno spremljali v vremenskih napovedih, me je ob nekem srečanju med zbiralci starih razglednic v Ljubljani opozoril na razglednice z »vremenoslovno vsebino«, ki da jih on zbira. Prebrskal sem pa svoji zbirki in res našel dve, zanimivi nad katerimi je bil tudi sam navdušen. Ker sem imel duplikate sem mu jih z veseljem odstopil. Obe razglednici prikazujeta posledice »grozne burje« kot je zapisal pošiljatelj ene od njiju na razglednico poslano 2 ...

Read more

Znani vremenoslovec Miran Trontelj (1940–2012), ki smo ga slovenski gledalci TV redno spremljali v vremenskih napovedih, me je ob nekem srečanju med zbiralci starih razglednic v Ljubljani opozoril na razglednice z »vremenoslovno vsebino«, ki da jih on zbira. Prebrskal sem pa svoji zbirki in res našel dve, zanimivi nad katerimi je bil tudi sam navdušen. Ker sem imel duplikate sem mu jih z veseljem odstopil. Obe razglednici prikazujeta posledice »grozne burje« kot je zapisal pošiljatelj ene od njiju na razglednico poslano 27. 2. 1905. prijatelju Ferdu Habjanu šefu orožnikov v Krško.

Na razglednici so trije prizori posledic te »grozne burje«: Prevrnjen vlak na nasipu pri železnem mostu, cca 300 m od žel. postaje Trnovo - Bistrica proti Pivki, zamrznjena struga rečice Bistrice in vodovodna pumpa okovana v led.

Razglednico je založil sam fotograf Vjekos(lav) Simčič, ki je v tem času bil župan na Matuljih in je pripravil kar nekaj razglednic tudi za Ilirsko Bistrico.

Vlak je na tem mestu še nekajkrat iztiril o čemer pričajo fotografije. vč/268

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

Vjekoslav Simčič

Date of creation

1905

Period of creation

Up to World War I

People in the photo

opazovalci nesreče

Keywords

burja

Published

07.06.2017 09:59

Modified

07.06.2017 11:24

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam