Map  

Tržaški slikar Černigoj med 2. vojno na Baču in v Knežaku

Avgust Černigoj (1898–1985), rojen v Trstu, umrl v Sežani, slikar in grafik, je med 2. svetovno vojno podobno kot Tone Kralj poslikal na Primorskem nekaj cerkva. 1945. leta, pred koncem vojne in po njej je poslikal farno cerkev v Knežaku in podružnično cerkev sv. Ane na Baču. Sv. Cirila je upodobil na Baču  v prezbiteriju, sebe pa ovekovečil na hrbtni strani glavnega oltarja. Černigoj je bil nemiren in nenehno raziskujoč duh. Pot ga je zato zanesla marsikam  po Evropi. Bil je avantgardist.  Preživljal pa se je največ kot učitelj risanja, ...

Read more

Avgust Černigoj (1898–1985), rojen v Trstu, umrl v Sežani, slikar in grafik, je med 2. svetovno vojno podobno kot Tone Kralj poslikal na Primorskem nekaj cerkva. 1945. leta, pred koncem vojne in po njej je poslikal farno cerkev v Knežaku in podružnično cerkev sv. Ane na Baču. Sv. Cirila je upodobil na Baču  v prezbiteriju, sebe pa ovekovečil na hrbtni strani glavnega oltarja.

Černigoj je bil nemiren in nenehno raziskujoč duh. Pot ga je zato zanesla marsikam  po Evropi. Bil je avantgardist.  Preživljal pa se je največ kot učitelj risanja, tudi v Postojni. Med vojno je poslikal cerkev v Košani. Po drugi svetovni pa je se do upokojitve služboval kot učitelj risanja na tržaškem slovenskem liceju in na tržaškem slovenskem učiteljišču. Zadnja leta je preživljal v Lipici. Velja za utemeljitelja našega konstruktivizma. Leta 1976 je za svoj opus prejel Prešernovo nagrado. (sf)

Picture

Location

Information

Published by

Silvo Fatur

Original author

Fotografiral Silvo Fatur

Date of creation

1945

Period of creation

After World War II

People in the photo

Sv. Ciril, Avgust Černigoj

Keywords

Bač, Černigoj

Published

25.02.2017 10:34

Modified

25.02.2017 10:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam