skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Tržačanka Kristina in očetova hiša v Knežaku

Teta Krista. Letos je 100 let od njenega rojstva. Doživela in preživela jih je častitljivih 85. Rojena v imoviti zgornjepivški družini s 14. otroki, je bila že kot punčka odposlana po izobrazbo v Trst. In tam je živela 70 let. Izučila se je za bolnišnično otroško negovalko in ob tem delu, ki se mu je predajala z veliko potrpežljivostjo in ljubeznijo, morda tudi zato, ker svojih otrok ni imela, je vztrajala vso svojo delovno dobo. Slika iz leta 1937 jo kaže kot 19-letno tržaško gospodično. A vsa leta je prebivala kot skromna  p ...

Read more

Teta Krista. Letos je 100 let od njenega rojstva. Doživela in preživela jih je častitljivih 85.

Rojena v imoviti zgornjepivški družini s 14. otroki, je bila že kot punčka odposlana po izobrazbo v Trst. In tam je živela 70 let. Izučila se je za bolnišnično otroško negovalko in ob tem delu, ki se mu je predajala z veliko potrpežljivostjo in ljubeznijo, morda tudi zato, ker svojih otrok ni imela, je vztrajala vso svojo delovno dobo. Slika iz leta 1937 jo kaže kot 19-letno tržaško gospodično. A vsa leta je prebivala kot skromna  podnajemnica, največ v tržaški opazno slovenski soseski Sv. Jakob. Šele na stara leta si je s prihranki kupila stanovanjce v novozgrajenem stolpiču, in sicer v še zmeraj poudarjeno slovenskem tržaškem  predmestju Sv. Ivan, In v tem svojem gnezdecu, kot mu je rekla, se je počutila srečno. Vse dokler ji niso začele pohajati moči. In potem se je oklenila ene same velike želje: Da bi umrla pod očetovo streho v Knežaku. Njena rojstna hiša in hkrati rojstna hiša njene sestre-moje mame je v spodnjem delu fotokolaža. Njeni nečaki s(m)o ji poslednjo željo uresničili, večni mir je našla med svojimi na pokopališču pri Sv. Barbari v Knežaku. (sf)

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Silvo Fatur

Original author

Kolaž S. Faturja

Date of creation

1937, 1955

Period of creation

20th century

People in the photo

Kristina Urbančič

Keywords

Trst, Knežak, očetova hiša

Published

05.01.2018 17:19

Modified

05.01.2018 17:19

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam