Map  

Suhor - ustanovitev brigade Fontanot

17.12.1944 je bila na Suhorju ustanovljena italijanska narodnoosvobodilna brigada Fontanot  oz. 24. brigada NOV in PO Slovenije. Sestavljalo jo je 800 borcev iz okolice Trsta in Tržiča, ki so se po kapitulaciji Italije pridružili partizanskim enotam. Brigado so sestavljali trije bataljoni. Uradni jezik je bil Italijanski. Prvi komandant brigade je bil Giovani Papparazzo, komisar pa Mario Abram. Brigada je bila vključena v 18. divizijo NOV in PO Slovenije. Skupaj z brigado Garibaldi je tvorila italijansko divizijo Garibaldi Fontanot. Spominska plo&scaron ...

Read more

17.12.1944 je bila na Suhorju ustanovljena italijanska narodnoosvobodilna brigada Fontanot  oz. 24. brigada NOV in PO Slovenije. Sestavljalo jo je 800 borcev iz okolice Trsta in Tržiča, ki so se po kapitulaciji Italije pridružili partizanskim enotam. Brigado so sestavljali trije bataljoni. Uradni jezik je bil Italijanski. 
Prvi komandant brigade je bil Giovani Papparazzo, komisar pa Mario Abram. Brigada je bila vključena v 18. divizijo NOV in PO Slovenije. 
Skupaj z brigado Garibaldi je tvorila italijansko divizijo Garibaldi Fontanot.

Spominska plošča na osnovni šoli na Suhorju je bila odkrita 20.12. 1964.

Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika 

 

 

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Matjaž Rus

Original author

Matjaž Rus

Date of creation

2. svetovna vojna

Place

Suhor

Keywords

2. svetovna vojna, Suhor, Metlika, Bela krajina, borci, partizani, Fontanot

Published

29.06.2020 07:33

Modified

29.06.2020 07:33

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam