Map  

Stric Jakob, radovljiški dekan, begunec

Nečaki in pranečaki  smo mu rekli kar stric Jakob. Rojen je bil pri Petrovih v Zagorju 1882. leta, novo mašo je pel leta 1907. Kaplanoval  je v več krajih.  Pred 2. svetovno vojno je bil radovljiški dekan; posegal pa je tudi v politiko, zlasti na gospodarsko področje. 1941. so ga iz Radovljice pregnali nemški okupatorji, ker pa je bil njegov rojstni kraj na ozemlju italijanske okupacije, mu je uspelo priti k bratu v Zagorje na Pivki. Vendar se je pred grožnjami domačih vosovcev  moral tudi odtod umakniti , v Ljubljano. In 1945 ...

Read more

Nečaki in pranečaki  smo mu rekli kar stric Jakob. Rojen je bil pri Petrovih v Zagorju 1882. leta, novo mašo je pel leta 1907. Kaplanoval  je v več krajih.  Pred 2. svetovno vojno je bil radovljiški dekan; posegal pa je tudi v politiko, zlasti na gospodarsko področje. 1941. so ga iz Radovljice pregnali nemški okupatorji, ker pa je bil njegov rojstni kraj na ozemlju italijanske okupacije, mu je uspelo priti k bratu v Zagorje na Pivki. Vendar se je pred grožnjami domačih vosovcev  moral tudi odtod umakniti , v Ljubljano. In 1945. se je znašel v tisti žalostni koloni, ki je pred osvoboditelji bežala čez Ljubelj. Na Koroškem mu je kmalu uspelo dobiti službo. V skrajno odročnem kraju Zeltschah bei Friesach, v Selcak pri Brežah po njegovo, in je faro lahko obvladoval le na konju. Tam, v Selcah,  smo ga sorodniki občasno obiskali, česar je bil v globokem domotožju zmeraj vesel. Gostil nas je v svojem mračnem farovžu,  kakor je najbolje vedel in znal. Ko smo odhajali, nas je takole pospremil z blagoslovom  rodu in domu.  Šele v visoki starosti se je vrnil v domovino. Umrl je leta 1973, pokopan je na Brezjah.  (sf)

Picture

Location

Information

Published by

Silvo Fatur

Original author

Silvo Fatur

Date of creation

Avgust 1959

Period of creation

After World War II

People in the photo

Jakob Fatur, duhovnik begunec

Keywords

Radovljica, fara, Koroška

Published

17.08.2016 09:03

Modified

17.08.2016 09:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam