Map  

Spominsko obeležje - Radoviči

Obeležje stoji na mestu Kopiničeve hiše v Radovičih. Julija 1942 so hišo požgali italijanski okupatorji. V obdobju med vojnama, v času prepovedi delovanja, je bila Kopiničeva hiši pomembno stičišče slovenskih in hrvaških komunistov.  Tu je tudi spominsko obeležje v spomin Ivana Kopiniča, ki je padel v noči med 2. in 3. 11. 1941 kot borec Belokranjske čete na Gornjih Lazah.* V Kopiničevi hiši v Radovičih se je leta 1911 rodil tudi njegov brat, enigmatični revulucionar in obveščevalec Josip Kop ...

Read more

Obeležje stoji na mestu Kopiničeve hiše v Radovičih. Julija 1942 so hišo požgali italijanski okupatorji. V obdobju med vojnama, v času prepovedi delovanja, je bila Kopiničeva hiši pomembno stičišče slovenskih in hrvaških komunistov. 

Tu je tudi spominsko obeležje v spomin Ivana Kopiniča, ki je padel v noči med 2. in 3. 11. 1941 kot borec Belokranjske čete na Gornjih Lazah.*

V Kopiničevi hiši v Radovičih se je leta 1911 rodil tudi njegov brat, enigmatični revulucionar in obveščevalec Josip Kopinič.  Med ostalim je bil tudi španski borec, viceadmiral sovjetske vojne mornarice, kapitan fregarte španske republikanske armade in polkovnik JLA. Umrl je leta 1997 v Ljubljani.

Obeležji so slovesno odkrili 25.11.1979 ob metliškem občinskem prazniku (26.11.) Prisoten je bil tudi Josip Kopinič.

* Na obeležju je vklesan napačen datum smrti

 

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Matjaž Rus

Original author

Matjaž Rus

Place

Metlika

Keywords

2. svetovna vojna, Metlika, Radoviči, Bela krajina, Kopinič,

Published

11.02.2020 13:43

Modified

12.06.2020 11:44

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam