skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Spomin od ruskega ujetnika, 1914 - 1916

Čeprav je Ilirska Bistrica bila odmaknjena od vojaških spopadov v prvi vojni, je kar nekaj spominov na ta čas pa tudi nekaj predmetov in celo dvoje grobov v Črnem dolu ob planinski koči pod Snežnikom  in v Dletu ob izviru reke Reke. Od obeh grobov je domače zgodovinsko društvo po zaslugi g. Franca Poklarja iz Podgraj dobilo verodostojne podatke le o dvajsetletnem ruskem ujetniku pokopanem v Dletu. Na sliki: Okvir za ogledalo ali sliko z napisom Spomin od ujetnika 1914 -1916. (Pamjat ot plennago). Rezbar je okvir naredil gotovo leta 1916, ne da bi ...

Read more

Čeprav je Ilirska Bistrica bila odmaknjena od vojaških spopadov v prvi vojni, je kar nekaj spominov na ta čas pa tudi nekaj predmetov in celo dvoje grobov v Črnem dolu ob planinski koči pod Snežnikom  in v Dletu ob izviru reke Reke. Od obeh grobov je domače zgodovinsko društvo po zaslugi g. Franca Poklarja iz Podgraj dobilo verodostojne podatke le o dvajsetletnem ruskem ujetniku pokopanem v Dletu.

Na sliki: Okvir za ogledalo ali sliko z napisom Spomin od ujetnika 1914 -1916. (Pamjat ot plennago). Rezbar je okvir naredil gotovo leta 1916, ne da bi vedel, da je svetovna voljna trajala še polni dve leti.

Lično rezbarsko delo je neznani ruski ujetnik poklonil družini Brinškovih v Trnovem pri Ilirski Bistrici v zahvalo za hrano, ki jo je tam dobil, da si je obogatil reven taboriščni obrok hrane.

Sam sem dosti raziskoval kje naj bi bili nameščeni ruski ujetniki, koliko jih je bilo, je kdo od njih morebiti umrl. Prelistal sem župnijske knjige na bistriškem umrlih v teh letih pa nisem našel nobenega uporabnega podatka.

Edina verjetna sled bi bila, glede na edino žal izredno slabo fotografijo, da je bilo taborišče za ruske ujetnike na Vidmu pod trnovsko cerkvijo, kjer so na sliki nanizane lesene barake. Za njih velja le ustna razlaga, da so jih postavile avstrijske vojaške oblasti za ruske ujetnike. Verjetna bi bila razumna tudi razlaga, da so barake služile za zbiranje hrane in odkupljene živine za potrebe vojske. Tudi možnost, da so bile barake postavljene za morebitne begunce s Krasa in Posočja, ki bi se umikali pred uničujočo fronto bi bila sprejemljiva. Med mladimi na Bistriškem je vse več zanimanja za zgodovinske teme. Morda pa bodo vsaj oni dočakali, da bo mesto nekoč dobilo svoj muzej. (372/vč)

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

Dragica Jaksetič

Date of creation

čas prve vojne

Period of creation

World War I

People in the photo

ni oseb

Keywords

okvir za slike, ruskega ujetnika

Published

16.04.2018 09:39

Modified

16.04.2018 09:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam