Map  

Šli smo na Žabnik, vrnili smo se z Oštriča, 1971

Bilo je v letih, ko smo na Bistriškem močno razmahnili planinstvo, še posebej med mladimi. Tokratni cilj je bil razgledni vrh Žabnika, visok 1.024 m, sredi Čičarije, ki kraljuje na Podgrajskim podoljem, Brkini in Bistriško dolino. Z dvema avtobusoma smo se približali cilju do Skadanščine in tu sestopili,  dolga kolona mladih planincev, ki se je vila proti cilju. Mladinskim vodnikom so se pridružile tudi tovarišice učiteljice, nekaj staršev in Vojko Maglica, ravnatelj osnovne šole Podgrad, s skupino podgrajskih p ...

Read more

Bilo je v letih, ko smo na Bistriškem močno razmahnili planinstvo, še posebej med mladimi. Tokratni cilj je bil razgledni vrh Žabnika, visok 1.024 m, sredi Čičarije, ki kraljuje na Podgrajskim podoljem, Brkini in Bistriško dolino. Z dvema avtobusoma smo se približali cilju do Skadanščine in tu sestopili,  dolga kolona mladih planincev, ki se je vila proti cilju. Mladinskim vodnikom so se pridružile tudi tovarišice učiteljice, nekaj staršev in Vojko Maglica, ravnatelj osnovne šole Podgrad, s skupino podgrajskih planincev, kjer smo prav v tem času ustanavljali šolsko planinsko skupino. Zapustili smo te štiri vasice, ki sestavljajo zadnjo Vas slovensko vas Golac. »Četiri sela – jedan Golac«, kot domačini slikovito opišejo, kako je s temi vasmi. Travnati vrh smo dosegli v dobri uri položne hoje in se naužili izjemnih razgledov po domačih Čičkih vaseh. Pešačili smo še dobre pol ure, prečkali  Čičarijo do hrvaške vasi Vodice, kjer sta nas čakala oba avtobusa. Še slabo urico vožnje in že smo bili  veseli in zadovoljni na svojih domovih.

Na Žabnik smo hodili še leta in leta, dokler nas ni, planinski prijatelj upokojeni pilot Miljenko Pavešić iz Ogulina opozoril, da mi prav za prav osvajamo vrh Oštrič in da je vrh Žabnika še dobrih 500 m globlje v Čičarijo. No, lepa reč. Vsaj 25 let smo hodili na napačen vrh. Je pa sam vrh kot se šika in tako lepo se ga vidi iz vseh bistriških vasi.

Na sliki: Izletniki na Žabnik oz. Oštrič 1056 m. Med njimi kar precej starih bistriških planincev še iz časov pred drugo vojno. (vč, 300) 

 

Picture

Location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

Vojko Čeligoj

Date of creation

1971

Period of creation

20th century

People in the photo

Izletniki na Žabnik, 15. maja 1971

Keywords

Žabnik, planinska mladina

Published

06.10.2017 04:53

Modified

06.10.2017 12:23

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam