skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Škofjevaški gasilci ob blagoslovu motorne brizgalne, 1929

Z leve v prvi vrsti: Alojz Kos, Jože Okorn in Jože Ravnak; - v drugi vrsti: Valentin Žagar, Jože Kožuh, Matija Pukl, Florijan Vrečko, Franc Čepl, Franc Kotnik, Jakob Kožuh, Ivan Okorn in Valentin Resnik; - v tretji vrsti: Karel Kmecl, Karel Žlavs, Ivan Kožuh; Avgust Čepl, Jakob Pukl, Anton Majcen, Franc Kompolšek, Franc Dreml, Alojz Vrečko in Konrad Vrečko.  PGD Škofja vas je bilo ustanovljeno na pobudo prostovoljne požarne brambe iz Celja leta 1905. Takrat so se zbrali krajani Škofje vasi in iz svojih vrst izvolili organizacijski ...

Read more

Z leve v prvi vrsti: Alojz Kos, Jože Okorn in Jože Ravnak;
- v drugi vrsti: Valentin Žagar, Jože Kožuh, Matija Pukl, Florijan Vrečko, Franc Čepl, Franc Kotnik, Jakob Kožuh, Ivan Okorn in Valentin Resnik;
- v tretji vrsti: Karel Kmecl, Karel Žlavs, Ivan Kožuh; Avgust Čepl, Jakob Pukl, Anton Majcen, Franc Kompolšek, Franc Dreml, Alojz Vrečko in Konrad Vrečko. 

PGD Škofja vas je bilo ustanovljeno na pobudo prostovoljne požarne brambe iz Celja leta 1905. Takrat so se zbrali krajani Škofje vasi in iz svojih vrst izvolili organizacijski komite pod vodstvom predsednika Franca Okorna, tajnika Franca Kocipra in blagajnika Florjana Vrečka. Poleg njih so bili ustanovni člani še Martin Premšak, Franc Čepl, Karel Samec in Lenart Cank. 12. aprila 1905 je komite izdelal statut društva, ki so ga takratne oblasti potrdile in sprejele 4. septembra 1905. Leta 1906 je bil prvi občni zbor društva na katerem so izvolili organe društva, za načelnika pa je bil imenovan Martin Premšak. Z nekaj osnovne opreme je društvu na pomoč priskočila požarna bramba iz Celja. Leta 1908 je društvo prejelo novo brizgalno, pričeli pa so tudi z nabiranjem sredstev za gradnjo gasilskega doma. S pomočjo krajanov je bil prvi gasilski dom leta 1911 tudi dograjen. Po dobrih dvajsetih letih delovanja je leta 1929 društvo kupilo motorno brizgalno ROSENBAUAER 600 l. in pripadajoči 2 sesalni cevi ter sesalni koš, kar je pomenilo velik uspeh v opremljanju društva. 

Gasilsko društvo Škofja vas je tudi po 115. letih delovanja med najaktivnejšimi, tako po številu članov v vseh starostnih skupinah, pa tudi v dobri opremljenosti in znanju ter uspehih na tekmovanjih. Posebej velja izpostaviti največji uspeh, zlato medaljo članic B na gasilski olimpijadi CTIF 2001 v Kuopiu na Finskem, ter bronasto medaljo iste ekipe z olimpijade 2009 v Ostravi na Češkem. Društvo pa je organizator gasilskega tekmovanja z verjetno najdaljšo tradicijo v Sloveniji, saj tekmovanje neprekinjeno organizira že preko 40 let, razen v letošnjem letu, ko epidemija COVID-19 tega ne dopušča.

Uporabljena vira:
-90 let gasilstva v Škofji vasi, 1995, str. 10-23
- http://www.pgd-skofja-vas.si/wp/zgodovina/zgodovina-drutva-2/

Picture

Location

Show location

Information

Date of creation

1929

Period of creation

Period between World War I and II

Place

Škofja vas

Keywords

gasilstvo, gasilci,

Published

09.10.2020 15:19

Modified

09.10.2020 15:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam