Map  

Rojstna hiša Ivana in Antona Navratila

Anton Navratil (1825 - 1896), jezikoslovec in narodni buditeljIzdajal je Vedež - prvi mladiski časopis v slovenščini. Pisal je življenjepise slavnih Slovanov in pomembnih Slovencev. Sestavil je slovenskoi slovnico in v slovenščino "pripeljal" marsikatero novo besedo. Zanimalo ga je tudi ljudsko blago, predvsem šege in navade Belokranjcev. Mnoge je tudi opisal. 45 let je živel na Dunaju. Bil je član številnih tamkajšnjih slovenskih in slovanskih društev. Tam je tudi umrl. Po njem se imenuje metliška folklorna ...

Read more

Anton Navratil (1825 - 1896), jezikoslovec in narodni buditelj

Izdajal je Vedež - prvi mladiski časopis v slovenščini. Pisal je življenjepise slavnih Slovanov in pomembnih Slovencev. Sestavil je slovenskoi slovnico in v slovenščino "pripeljal" marsikatero novo besedo. Zanimalo ga je tudi ljudsko blago, predvsem šege in navade Belokranjcev. Mnoge je tudi opisal. 
45 let je živel na Dunaju. Bil je član številnih tamkajšnjih slovenskih in slovanskih društev. Tam je tudi umrl. Po njem se imenuje metliška folklorna skupina. 

Ivan Navratil (1852 - 1897), narodni buditelj

Bil je ustanovitelj metliške čitalnice (1865) in bil kar 20 let njen predsednik. Kot občinski odbornik se je goreče zavzemal za to, da se na občini uraduje v slovenščini. 1877 je bil izvoljen za deželnega poslanca. Je častni občan Metlike.  

Picture

Location

Information

Published by

Matjaž Rus

Original author

Matjaž Rus

Place

Metlika

Keywords

Metlika, Bela krajina, Navratil, čitalnica, folklora

Published

09.10.2019 11:10

Modified

09.10.2019 11:10

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam