Map  

Pruski vojak, čebelarski strokovnjak, Ilirska Bistrica, 1914

Kristof Sabade,  (1875-1916) je bil čebelarski mojster, ki ga je Anton Žnideršič iz Prusije povabil v Ilirsko Bistrico, že leta 1902. Njegova naloga je bila, da bi strokovno nadziral njegovo obsežno čebelarsko dejavnost in se posvečal izobraževanju čebelarskih delavcev in vajencev. Pri Žnideršiču je bil zaposlen polnih dvanajst let! Bil je zelo redoljuben pa tudi strog do delavcev. Kar so mu zamerili posebno mlajši. Kristof Sabade je bil tudi fotoamater in na njegovo bivanje v Ilirski Bistrici spominjajo tudi nekatere fotografije. V z ...

Read more

Kristof Sabade,  (1875-1916) je bil čebelarski mojster, ki ga je Anton Žnideršič iz Prusije povabil v Ilirsko Bistrico, že leta 1902. Njegova naloga je bila, da bi strokovno nadziral njegovo obsežno čebelarsko dejavnost in se posvečal izobraževanju čebelarskih delavcev in vajencev. Pri Žnideršiču je bil zaposlen polnih dvanajst let! Bil je zelo redoljuben pa tudi strog do delavcev. Kar so mu zamerili posebno mlajši.

Kristof Sabade je bil tudi fotoamater in na njegovo bivanje v Ilirski Bistrici spominjajo tudi nekatere fotografije.

V začetku svetovne vojne se je kot vojaški obveznik moral vrniti domov. Čebelarskemu prijatelju Ivanu Šajnu je poslal dve sliki z njegove »vojaške službe«. Eno predstavljamo. To je tudi zadnje javljanje čebelarja Sabade v Bistrico. Postal je ena od več milijonov žrtev svetovne vojne.

Na sliki: Vojaška razglednica, ki jo je Sabada poslal v Ilirsko Bistrici z njegovo podobo v treh uniformah pruskih vojakov. V ospredju sta bojni pruski zastavi  z napisom »Spomin na  mojo (vojno) službo.« V ozadju motiv z bojnega polja. Sliko hrani družina Emila Šajna v Ilirski Bistrici.

178/vč

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

nn

Date of creation

Začetek prve svetovne vojne

Period of creation

World War I

People in the photo

Kristof Sabade, čebelar

Keywords

Sabade

Published

08.01.2017 19:57

Modified

08.01.2017 19:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam