Map  

Po zlatorogovih sledeh od Trente do Snežnika, 1993

Dve leti potem, ko smo pod Snežnikom prvič gostili strokovne sodelavce iz Baumbachovega muzeja iz Meiningena v Nemčiji, nas je na pobudo dr. Andreasa Seiferta kustosa, velikega poznavalca in občudovalca literarne dediščine dr. Rudolfa Baumbacha, obiskala večja skupina planincev tega muzeja. Odpravili so se prav po poteh, ki jih je pred  več kot 150 leti prehodil nemški pesnik avtor prekrasne zgodbe o Zlatorogu. Nemške pohodnike je v tekočem nemškem jeziku, pozdravil ilirsko-bistriški župan ing. Franc Lipolt. Domači planinci ...

Read more

Dve leti potem, ko smo pod Snežnikom prvič gostili strokovne sodelavce iz Baumbachovega muzeja iz Meiningena v Nemčiji, nas je na pobudo dr. Andreasa Seiferta kustosa, velikega poznavalca in občudovalca literarne dediščine dr. Rudolfa Baumbacha, obiskala večja skupina planincev tega muzeja. Odpravili so se prav po poteh, ki jih je pred  več kot 150 leti prehodil nemški pesnik avtor prekrasne zgodbe o Zlatorogu. Nemške pohodnike je v tekočem nemškem jeziku, pozdravil ilirsko-bistriški župan ing. Franc Lipolt. Domači planinci smo goste pospremili do Novih krajšin na Gašparjevem hribu, 1402 m na vzhodni strani Snežnika, mesta kjer je nekoč stala »Planinska koča na Kranjskem Snežniku«. Na ruševine te koče smo domači  planinci pritrdili kovinsko ploščo s slovensko nemškim napisom o zgodovini koče in njenem pomenu. Ploščo sta svečano odkrila predsednik PD Ilirska Bistrica Ivan Žibert in predsednik PD iz Meiningena  Pohodniki so obiskali še nekaj lokacij pod Snežnikom, žal pa je zmanjkalo časa za sam vzpon na Snežnik. Pohodniki so hiteli v Trento.  Dolg ostane za naslednji obisk.

Na sliki: Skupina pohodnikov iz Meiningena, velikih častilcev pesnika dr. Rudolfa Baumbacha na pohodu pod Snežnikom. Vodja pohodne skupine gospa Margerita, na sliki peta planinka z desne.

(327/vč).

Picture

Location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Date of creation

1993

Period of creation

20th century

People in the photo

Planinci iz Meiningena

Keywords

Baumbach, pesnik Zlatoroga

Published

30.12.2017 05:01

Modified

30.12.2017 05:01

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam