Map  

Plečnikov križ na Ljudski posojilnici v Celju

Ljudska posojilnica v Celju je bila zgrajena v letih 1929/1930 po načrtih Plečnikovega učenca Vinka Lenarčiča kot njegovo diplomsko delo. Prvotno je Jože Plečnik na vrhu stavbe predvidel dekorativni kip. Zaradi nasprotovanja cerkvi nenaklonjenemu režimu generala Petra Živkoviča, pa se je odločil za križ, katerega svetniški sij krasijo tri zvezde iz grba Celjskih grofov. Križ so z vrha zgradbe med vojno odstranili Nemci, ob prenovi zgradbe leta 1994 pa je bil nadomeščen s kopijo. Original, ki ga je po Plečnikovem načrtu izdelal ljubljanski rez ...

Read more

Ljudska posojilnica v Celju je bila zgrajena v letih 1929/1930 po načrtih Plečnikovega učenca Vinka Lenarčiča kot njegovo diplomsko delo. Prvotno je Jože Plečnik na vrhu stavbe predvidel dekorativni kip. Zaradi nasprotovanja cerkvi nenaklonjenemu režimu generala Petra Živkoviča, pa se je odločil za križ, katerega svetniški sij krasijo tri zvezde iz grba Celjskih grofov.

Križ so z vrha zgradbe med vojno odstranili Nemci, ob prenovi zgradbe leta 1994 pa je bil nadomeščen s kopijo. Original, ki ga je po Plečnikovem načrtu izdelal ljubljanski rezbar in slikar Albin Slivar, pa se nahaja v stolno-opatijski cerkvi Sv. Danijela.

Viri:
Plevnik, Matija, Ljudska posojilnica, objavljeno v: Adamič, Tatjana (ur.), Arhitekt Jože Plečnik: vodnik po spomenikih, Zbirka Dnevi evropske kulturne dediščine. Ljubljana: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, 2008

Plečnikova Slovenija : vodnik po arhitekturi / Andrej Hrausky, Janez Koželj, Damjan Prelovšek, 1997
Zgodba o celjskem kinu : raziskovalna naloga / avtor Urh Ferlež, 2017

Picture

Location

Show location

Information

Date of creation

1930

Period of creation

Period between World War I and II

Place

Celje

Keywords

Jože Plečnik, Vinko Lenarčič, Albin Slivar, Ljudska posojilnica v Celju , križ

Published

22.03.2018 10:46

Modified

22.03.2018 13:47

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam