Map  

Gornja Lokvica - Padla borca 13. proleterske brigade Rade Končar

V noči na 17. april 1943 so hrvaški partizani skupaj z Gubčevo brigado napadli železniško progo med Gradacom in Dobravicami. Iz Črnomlja in Metlike so intervenirali Italijani in belogardisti. Boji so trajali še dopoldne 17. aprila. Sovražnik je požigal po vaseh na območju spopadov. Dva dni pozneje sta bila Djoko Gladić in Ivo Matić na pogrebu dveh žrtev iz Dolnjih Dobravic. Ubita sta bila ob letalskem napadu. Spominski kamen (odkrit leta 1981) stoji 500 metrov zahodno od Gornje Lokvice v smeri proti Krvavčjemu vrhu, kjer sta borca tudi pok ...

Read more

V noči na 17. april 1943 so hrvaški partizani skupaj z Gubčevo brigado napadli železniško progo med Gradacom in Dobravicami. Iz Črnomlja in Metlike so intervenirali Italijani in belogardisti. Boji so trajali še dopoldne 17. aprila. Sovražnik je požigal po vaseh na območju spopadov.

Dva dni pozneje sta bila Djoko Gladić in Ivo Matić na pogrebu dveh žrtev iz Dolnjih Dobravic. Ubita sta bila ob letalskem napadu.

Spominski kamen (odkrit leta 1981) stoji 500 metrov zahodno od Gornje Lokvice v smeri proti Krvavčjemu vrhu, kjer sta borca tudi pokopana.  

Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

Picture

Location

Information

Published by

Matjaž Rus

Original author

Matjaž Rus

Place

Metlika

Keywords

2. svetovna vojna, Metlika, Lokvica, Bela krajina, borci, žrtve

Published

03.03.2020 08:01

Modified

13.03.2020 12:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam