Map  

Naše hiše iz 70-ih, 80-ih let

Naše hiše iz 70-ih, 80-ih let. V spominu ostaja, da smo takrat vsi kaj zidali. Želja po lastnem domu  se je pojila v liberaliziranem razpoloženju Kavčičevega časa. Zunanja pobuda so bili za stanovanjsko gradnjo  dosegljivi krediti. No, ti obetavni krediti so sicer v nekaj letih dobesedno splahneli: izračuni, ki so obetali enodružinske stanovanjske hiše, so čez nekaj let pokrili komaj kaj več ko nakup komunalno opremljenega zemljišča. – In je bilo treba pljuniti v roke. Zidarjem smo prepuščali le gradnjo temeljev ...

Read more

Naše hiše iz 70-ih, 80-ih let. V spominu ostaja, da smo takrat vsi kaj zidali. Želja po lastnem domu  se je pojila v liberaliziranem razpoloženju Kavčičevega časa. Zunanja pobuda so bili za stanovanjsko gradnjo  dosegljivi krediti. No, ti obetavni krediti so sicer v nekaj letih dobesedno splahneli: izračuni, ki so obetali enodružinske stanovanjske hiše, so čez nekaj let pokrili komaj kaj več ko nakup komunalno opremljenega zemljišča. – In je bilo treba pljuniti v roke. Zidarjem smo prepuščali le gradnjo temeljev in oboda  s streho. Vse drugo pa opravljali v lastni režiji. Danes se čudim ob misli, kaj vse sem gradbinskega opravil z lastnimi rokami. Z več ko skromnimi osebnimi dohodki. Spremljale so nas dandanašnji nedoumne težave z nabavo materiala, npr. meseci čakanja na kamjon opeke, cementa ... V barakah gradbišč so se kopičila orodja različnih poklicev, zidarska, električarska, vodovodarska … Sledile so ure in ure dela, sobote in nedelje, vključeni smo bili možje in žene, tudi otroci. Odpovedovanje prostemu času. In nekega dne vendarle vselitev, četudi  v napol zgrajen dom. Zgodbe za povesti in romane. In vsaj rahla tolažba: inflacija je kmalu skoraj izničila tudi preostali dolg.

Lepega dne je bilo treba skladno s starim izročilom posaditi drevo. In smo ga. Vendar ne jablane, kot bi storili na Pivškem, odkoder smo se priselili, marveč mandarinovec, kot se je spodobilo v obmorju, kjer smo vrgli sidro. Desetletni sin Peter, ki je v procesu gradnje že povsem obvladoval lopato, je bil pri tej akciji taglavni, kar je bilo treba 1984. leta. tudi dokumentirati s fotografijo. (sf)

Picture

Location

Information

Published by

Silvo Fatur

Original author

Silvo Fatur

Date of creation

1984

Period of creation

After World War II

People in the photo

Peter

Keywords

hiše, gradnja, cement

Published

19.05.2018 08:36

Modified

19.05.2018 08:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam