Map  

Matija Tomšič, po domače Andrjašov, z Bača pri Knežaku je bil pravi popotnik. Matija je bil rojen 1879 leta na Baču, kjer je preživljal tudi zgodnje otroštvo. Njegova družina se je nato preselila v Koprivnico na Hrvaško in tu se je Matija izučil zidarskega poklica, kar ga je pozneje odpeljalo po širnem Avstro-Ogrskem cesarstvu v iskanju dela in zaslužka. Na Moravskem v mestu Znojmo je spoznal Marijo Hoffmann in se z njo poročil leta 1911 v fari Rossau v devetem dunajskem okrožju. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Rudolf ...

Read more

Matija Tomšič, po domače Andrjašov, z Bača pri Knežaku je bil pravi popotnik.

Matija je bil rojen 1879 leta na Baču, kjer je preživljal tudi zgodnje otroštvo. Njegova družina se je nato preselila v Koprivnico na Hrvaško in tu se je Matija izučil zidarskega poklica, kar ga je pozneje odpeljalo po širnem Avstro-Ogrskem cesarstvu v iskanju dela in zaslužka. Na Moravskem v mestu Znojmo je spoznal Marijo Hoffmann in se z njo poročil leta 1911 v fari Rossau v devetem dunajskem okrožju. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Rudolf 1913 v Brnu in Janez 1914 v Frillendorfu pri Essnu v Nemčiji. Iz tega časa je tudi  pričujoča fotografija, katero hrani njegova vnukinja Ana Marija Tomšič z Bača. Slika je na debelem kartonu in je še vedno lepo ohranjena, saj se na spodnjem desnem robu da še vedno razbrati izvor: Carl Epping, Steele A. Ruhr, Berliner Strasse 27, Essen. Tako vidimo, da je bil Matija res pravi popotnik, verjetno pa ga je po svetu vodila želja za boljšim zaslužkom, saj si je že v mladosti pridobil naziv »zidarski mojster«.

Kot že rečeno, je slika nastala leta 1914, tik pred prvo svetovno vojno; tu pa se začne že druga zgodba.

                                                                                                                                            Anton Škrlj

Picture

Location

Information

Published by

Anton Škrlj

Date of creation

1914

Period of creation

Up to World War I

People in the photo

Matija Tomšič

Published

15.01.2017 14:06

Modified

15.01.2017 14:06

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam