Map  

Matija Tomšič - Andrjašov z Bača pri Knežaku kot štabni narednik A. O. vojske

Matija Tomšič – Andrjašov z Bača pri Knežaku kot štabni narednik. Fotografija je iz leta 1918 in je bila poslana po pošti ženi Mariji na Moravsko, kamor se je družina v času, ko je bil Matija v vojni, preselila. Na fotografiji je lepo viden njegov čin – štabni narednik, kar je bil najvišji čin podoficirja v avstro-ogrski vojski in pa vsa tri odlikovanja za hrabrost, velika srebrna, mala srebrna in bronasta, ter Karlov četni križec, ki ga je zadnji avstro-ogrski cesar Karel I. podeljeval vojakom, ki so bili v ...

Read more

Matija Tomšič – Andrjašov z Bača pri Knežaku kot štabni narednik.

Fotografija je iz leta 1918 in je bila poslana po pošti ženi Mariji na Moravsko, kamor se je družina v času, ko je bil Matija v vojni, preselila.

Na fotografiji je lepo viden njegov čin – štabni narednik, kar je bil najvišji čin podoficirja v avstro-ogrski vojski in pa vsa tri odlikovanja za hrabrost, velika srebrna, mala srebrna in bronasta, ter Karlov četni križec, ki ga je zadnji avstro-ogrski cesar Karel I. podeljeval vojakom, ki so bili vsaj 12 tednov v vojni in so se udeležili vsaj ene bitke. Vidna je tudi srebrna ura in pa usnjene gamašne, to so bili dodatki, ki so si jih podoficirji in seveda tudi oficirji morali sami kupovati. Znano je tudi, da je Matija za svoja odlikovanja prejemal tudi finančni dodatek, kar je ob vojaški plači gotovo pomagalo družini v tistih težkih časih.

Na hrbtni strani fotografije pa je poleg pozdravov ženi lepo viden žig njegovega polka K. u. K Infanterieregiment Nr. 97 (Tržaški pehotni polk) in številko kompanije (čete)  XXXVIII. Marshkompagnie. Podatka, od kod je bila razglednica poslana, mi tudi ni uspelo odkriti, verjetno je bilo to prikrito zaradi cenzure.

Original hrani njegova vnukinja Ana Marija Tomšič.

                                                                                                     Tone Škrlj

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Anton Škrlj

Original author

družinski arhiv

Date of creation

1918

Period of creation

World War I

People in the photo

Matija Tomšič po domače Andrjašov z Bača

Keywords

Tone Škrlj

Published

12.02.2017 09:26

Modified

12.02.2017 09:26

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam