Map  

Letalski bombni napad na železniško postajo Šmarje pri Jelšah

Stara železniška postaja v Šmarju pri Jelšah, zgrajena leta 1903, je bila porušena 5. novembra 1944, ko so partizanska letala napadla Šmarje. V zgodnjih jutranjih urah je Šmarje preletelo osem letal »titovcev«. Letala so hotela opozoriti prebivalce, da bi se zavarovali pred bombnim napadom namenjenim Nemcem. Deveto letalo je prispelo pol ure kasneje in odvrglo na območje v okolici železniške postaje štiri bombe težke 250 kg. V postajnem poslopju sta stanovali dve slovenski družini, malo pred prihodom ...

Read more

Stara železniška postaja v Šmarju pri Jelšah, zgrajena leta 1903, je bila porušena 5. novembra 1944, ko so partizanska letala napadla Šmarje.

V zgodnjih jutranjih urah je Šmarje preletelo osem letal »titovcev«. Letala so hotela opozoriti prebivalce, da bi se zavarovali pred bombnim napadom namenjenim Nemcem. Deveto letalo je prispelo pol ure kasneje in odvrglo na območje v okolici železniške postaje štiri bombe težke 250 kg. V postajnem poslopju sta stanovali dve slovenski družini, malo pred prihodom letal je prispel na postajo mešan vlak z devetnajstimi potniki. Zaradi letalskega napada železniško osebje ni dovolilo vlaku nadaljevati poti, potniki so se umaknili v postajno zaklonišče. Prva bomba je porušila Šramlovo domačijo za gostilno Maks Gradt, druga je padla na železniške tire, tretja je zadela železniško postajo in jo spremenila v kup ruševin. Četrta bomba, ki je padla ob postajno skladišče, ni eksplodirala. V tem napadu je izgubilo življenje sedem domačinov. Poškodovana proga je bila popravljena še isti dan, namesto stare postaje pa so Nemci postavili zasilno barako.

Novo poslopje  železniške postaje je bilo zgrajeno leta 1954.

(Besedilo prispeval Milan Pugelj, fotografija Zbirka starih razglednic Knjižnice Šmarje pri Jelšah)

Picture

Location

Information

Published by

Mateja Žagar

Date of creation

1905

Period of creation

20th century

Place

Šmarje pri Jelšah

Keywords

železniški promet, železniške postaje, bombe, bombardiranje, Svetovna vojna 1939-1945, druga svetovna vojna

Published

05.11.2019 12:05

Modified

07.11.2019 15:06

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam