skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kosci na župnijskem travniku pod šmarsko Kalvarijo, poleti 1947

Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.   Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo pe ...

Read more
Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.
 
Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo petje brusnih kamnov s travnika. Mama je doma vedno pripravljala žgance in gobovo župo za zajtrk. Sušenje in spravilo krme je bil nekoč prijeten obred.

Na fotografiji so kosci s takratnim šmarskim dekanom Jakobom Rihterjem.

Od leve proti desni: Zepa Matjaž, Ivan Vahen, Štefan Lorger, Frac Ror, Ivek Zupanc, Matija Gorjup, Novak Franč, Božiček Miha, Stanko Čakš, g.dekan Jakob Rihtar, Gregor Nunčič, Anton Golčman, Miha Bač, Rok Metličar, Zepa Novak in Franc Krušič.

Prispeval: Jožef Čakš

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Mateja Žagar

Original author

Slavko Ciglenečki

Date of creation

1947

Period of creation

20th century

Place

Šmarje pri Jelšah

Keywords

košnja, kmečka opravila

Published

30.06.2021 10:29

Modified

30.06.2021 10:30

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam