skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kino Jadran v Kočevju

Kinodvorana v Kočevju okoli leta 1950.  Kino Jadran je svoja vrata uradno odprl 10. 8. 1935, vmes je prenehal delovati zaradi vojne. Prvi zvočni kino sta uredila zakonca Poje v bivši stavbi hotela Trst leta 1932, tri leta kasneje pa sta kupila in uredila prostor bivše gostilne Harde, kjer tudi danes stoji stavba kina. Med vojno je bila stavba močno poškodovana, vendar sta jo zakonca Poje leta 1945 obnovila in zopet začela predvajati filmske predstave. Leto kasneje sta bila primorana, da sta dvorano vzdrževala podnajemno zaradi finančnih te ...

Read more

Kinodvorana v Kočevju okoli leta 1950. 

Kino Jadran je svoja vrata uradno odprl 10. 8. 1935, vmes je prenehal delovati zaradi vojne. Prvi zvočni kino sta uredila zakonca Poje v bivši stavbi hotela Trst leta 1932, tri leta kasneje pa sta kupila in uredila prostor bivše gostilne Harde, kjer tudi danes stoji stavba kina. Med vojno je bila stavba močno poškodovana, vendar sta jo zakonca Poje leta 1945 obnovila in zopet začela predvajati filmske predstave. Leto kasneje sta bila primorana, da sta dvorano vzdrževala podnajemno zaradi finančnih težav. Leta 1952 je bila stavba kina nacionalizirana.

Kino Jadran je deloval v središči mesta in je imel zabavno-kulturno vlogo, saj je poleg rednih kinopredstav gostil tudi številne (ne)šolske prireditve, plese in prireditve za občinski ali državni praznik. Sprva so se filmske predstave predvajale ob sobotah in nedeljah ter praznikih, kasneje pa je uprava kina določila razpored kinopredstav tudi med tednom, večkrat na dan.

Kinodvorana je imela 418 sedežev in je bila redkokdaj popolnoma zasedena. Povprečen obisk kina Jadran je znašal 150 obiskovalcev.

Izbor zvrsti filmskih predstav je bil pester, vendar kvaliteta filmov je bila slaba. Vodstvo kina je na filmski repertoar uvrstilo več zabavnih filmov, premalo pa je bilo filmov z vzgojno-poučnimi vsebinami.

Vir:

MIHELČIĆ, N. Kulturni utrip v sedemdesetih letih 20. stoletja na Kočevskem : kulturna društvena dejavnost v Kočevju Studia Historica Slovenica : časopis za humanistične in družboslovne študije = humanities and social studies review,  2013, 53 (2), 149-159.

Picture

Information

Published by

Dolores Brunec

Original author

Vido Petek

Date of creation

okoli leta 1950

Period of creation

20th century

Place

Kočevje

Keywords

kinodvorana, kino Jadran

Published

21.11.2019 08:10

Modified

21.11.2019 08:10

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam