skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ilirsko bistriški sokoli na zletu v Lovranu, 1912

Leta 1989  so v Novem mestu izdali knjigo Slovenskega Olimpionika Leona Štuklja z naslovom »MOJIH SEDEM SVETOVNIH TEKMOVANJ«. Knjigo sem kmalu nabavil in prijetno presenečen, v njej na strani 23 odkril fotografijo slovenskega vrhunskega sokolskega telovadca Staneta Vidmarja (1891-1957), ki se je tedaj kot gost pridružil bistriškim sokolom, na obisku in udeležbi na sokolskem zletu v Lovranu 11. avgusta 1912. Bistriške sokole in sokolice je na tem zletu vodil sokolski prvak Janko Kovačič, ki je prijatelja Staneta Vidmarja povabil k ...

Read more

Leta 1989  so v Novem mestu izdali knjigo Slovenskega Olimpionika Leona Štuklja z naslovom »MOJIH SEDEM SVETOVNIH TEKMOVANJ«. Knjigo sem kmalu nabavil in prijetno presenečen, v njej na strani 23 odkril fotografijo slovenskega vrhunskega sokolskega telovadca Staneta Vidmarja (1891-1957), ki se je tedaj kot gost pridružil bistriškim sokolom, na obisku in udeležbi na sokolskem zletu v Lovranu 11. avgusta 1912. Bistriške sokole in sokolice je na tem zletu vodil sokolski prvak Janko Kovačič, ki je prijatelja Staneta Vidmarja povabil k sodelovanju pri nastopu. Zapisi o tem tekmovalnem nastopu je bila bistriška telovadna vrsta visoko ocenjena in za svoj nastop dobila zmagovalni venček, kot je tedaj bila navada, da namesto medalj, najboljši dobijo cvetni venček. Cvetje, ki ga v rokah drži Stane Vidmar so si na tem tekmovanju zaslužili tudi bistriški sokolski telovadci.

Seveda sem takoj pisal Olimpioniku Leonu Štuklju s prošnjo, da mi  še kaj pove o tem tekmovanju in bistriških sokolih na tem tekmovanju. Res sem v kratkem prejel odgovor. G. Štukelj mi je na široko popisal sokolske nastope, svoje vtise o uspehih, ki jih je dosegel, žal pa prav nič o tem kako je prišel do omenjene fotografije in njegovih srečanjih z bistriškimi sokoli, posebej z Jankom Kovačičem in Stanetom Vidmarjem. Oba je izjemno spoštoval in cenil kot vrhunska telovadca, oba sta bila njegova vzornika. (vč/439)

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

nn

Date of creation

1912

Period of creation

Period between World War I and II

People in the photo

Stane Vidmar, sokol

Keywords

Sokolski zlet župe Vitezić, Lovran 1912

Published

09.11.2019 20:59

Modified

11.11.2019 08:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam