Map  

Franc Benigar, trnovski župan 1863-1952

Franc Benigar Očanov, doma iz Trnovega, 1863-1952 predzadnji trnovski župan pred prvo vojno. Slikan pred domačo hišo v Gabrju leta 1948. Bil je trnovski župan med leti 1905 – 1916. Podatkov o njegovem županovanju je jako malo. Pri pregledu arhiviranega županskega gradiva občine Trnovo v državnem arhivu RS je ohranjeno le nekaj dopisov med županom in glavarjem v Postojni. Gotovo je posebno zanimivo pismo, ki ga je župan Benigar naslovil glavarju. V pismu toži trnovski župan nad svojimi krajani in prosi glavarja, da naj vendar kaj ukrene, saj kot ...

Read more

Franc Benigar Očanov, doma iz Trnovega, 1863-1952 predzadnji trnovski župan pred prvo vojno. Slikan pred domačo hišo v Gabrju leta 1948. Bil je trnovski župan med leti 1905 – 1916.

Podatkov o njegovem županovanju je jako malo. Pri pregledu arhiviranega županskega gradiva občine Trnovo v državnem arhivu RS je ohranjeno le nekaj dopisov med županom in glavarjem v Postojni. Gotovo je posebno zanimivo pismo, ki ga je župan Benigar naslovil glavarju.

V pismu toži trnovski župan nad svojimi krajani in prosi glavarja, da naj vendar kaj ukrene, saj kot župan nima med krajani nobene veljave. Domačini županu očitajo, da je odgovoren za vse kar je narobe. Očitnoje je bilo njegovo delo na udaru domačinov.

Podpisani hranim tudi blagajniško knjigo trnovske občine, kjer lahko vidimo, da so v županstvu razpolagali le z manjšimi zneski denarja, med 200 in 300 kron na leto, dobljenega od glavarstva. Pa še to je bilo pod stalnim nadzorom inšpekcije s strani glavarstva.

Vč/465

Sliko je ohranila Nika Benigar, vnukinja župana Franca Benigarja.

Picture

Location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

nn

Date of creation

1952

Period of creation

After World War II

People in the photo

Franc Benigar

Keywords

župan Trnova

Published

17.05.2020 11:18

Modified

01.06.2020 12:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam