Map  

Društva "SNEŽNIK" v Avstraliji, Luksemburgu in na Hrvaškem, 1982

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se vse bolj pogosto oglašali naši zdomci, ki so kdo ve iz katerih razlogov iskali stike s svojim domom, domačimi, prijatelji in ustanovami.  Vse bolj smo bili poučeni, kako živijo v novih domovinah, kako so se znašli v tujem svetu ali pa tudi ne. Sledili so medsebojni obiski in osebni stiki. Utrjevale so se tudi vezi z uradnimi oblastmi. Tako smo zvedeli za mnoga društva v katerih so se naši domačini združevali in si oblikovali svoje bivanje v daljnih deželah. Seveda so nas pos ...

Read more

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se vse bolj pogosto oglašali naši zdomci, ki so kdo ve iz katerih razlogov iskali stike s svojim domom, domačimi, prijatelji in ustanovami.  Vse bolj smo bili poučeni, kako živijo v novih domovinah, kako so se znašli v tujem svetu ali pa tudi ne. Sledili so medsebojni obiski in osebni stiki. Utrjevale so se tudi vezi z uradnimi oblastmi. Tako smo zvedeli za mnoga društva v katerih so se naši domačini združevali in si oblikovali svoje bivanje v daljnih deželah.

Seveda so nas posebej zanima društva v katerih so delovali naši domačini. Sam sem bil navdušen nad javljanjem  SLOVENSKEGA -  DVOMESTNEGA DRUŠTVA SNEŽNIK IZ AVSTRALIJE. Zakonca Jaksetič iz podgorskih vasi sta poslala tudi fotografijo njihovega simbola Snežnika, vokvirjenega z nageljni v obliki srca. V srcu je fotografija pogorja, za katero bi težko rekli za katere planine gre. To slovensko društvo je delovalo in še deluje v dveh mestih Avstralije Albury – Wodoonga, ki sta celo vsako v svoji državi. Trenutno ga vodita predsednik Henry Sajn in tajnica Sonja Tinta.

V tem času deluje tudi Slovensko društvo Snežnik v Lichtensteinu, ki je do osamosvojitve Slovenije kot jugoslovansko društvo povezovalo izseljence iz vse nekdanje Jugoslavije. Društvo je vodil g. Kranjec in je redno poročal o društvenem delovanju. Več o tem društvu kdaj drugič.

V Lovranu v Kvarnerskem zalivu že od leta 2005 deluje Slovensko kulturno prosvetno društvo Snežnik. Društvo od ustanovitve vodi g. Vasja Simončič. In zakaj ime po Snežniku? Ker se prav s pomola v Lovranu vidi Snežnik v Sloveniji. Tako imajo meščani Lovrana edinstveno priliko, da iz svojega mesta uživajo v pogledu na delček svoje domovine Slovenije! (Glej članek g. Toma Šajna, na Googlu!). G. Vasja Simončič nam je tudi prijazno zbral vse dosegljive podatke o sokolskem zletu v Lovranu 1912.

(VČ/440)

Picture

Location

Show location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

NN

Date of creation

1982

Period of creation

20th century

People in the photo

Zakonca Jaksetič

Keywords

Slovensko dvomestno društvo SNEŽNIK, Avstralija

Published

12.11.2019 12:09

Modified

12.11.2019 12:58

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam