Map  

Bistriške dame, Ilirskemu Sokolu, 1909

Leto 1909 je bilo za Ilirske Sokole v Ilirski Bistrici izredno bogato, pa tudi delovno: dokončanje sokolskega doma je šlo h kraju, zato so na svečano razvitje prapora povabili bratska sokolska društva iz Notranjske in Kvarnerja. Starosta Ilirskih Sokolov Josip Samsa je k svečanosti povabil širok krog sokolskih prijateljev. Svečanost je bila v nedeljo, 22. avgusta na glavnem trgu v Ilirski Bistrici pred strumnimi vrstami tolikih sokolov v slavnostnih krojih. Na predvečer velikega dogodka so se člani bistriškega Sokola zbrali pred domom kum ...

Read more

Leto 1909 je bilo za Ilirske Sokole v Ilirski Bistrici izredno bogato, pa tudi delovno: dokončanje sokolskega doma je šlo h kraju, zato so na svečano razvitje prapora povabili bratska sokolska društva iz Notranjske in Kvarnerja. Starosta Ilirskih Sokolov Josip Samsa je k svečanosti povabil širok krog sokolskih prijateljev. Svečanost je bila v nedeljo, 22. avgusta na glavnem trgu v Ilirski Bistrici pred strumnimi vrstami tolikih sokolov v slavnostnih krojih.

Na predvečer velikega dogodka so se člani bistriškega Sokola zbrali pred domom kumice sokolskega prapora gospe Ele Domladis in jo s pesmijo pospremili do sokolskega prapora na katerega je pripela spominski trak z napisom »Ilir. Sokolu kumica, 22. 8. 1909«. Bistriške dame so ob tej priliki na prapor pripele še svoj trak z napisom »Ilir. Sokolu, 22. 8. 1909 Bistriške dame«. Prisotni so vsa ta dejanja burno pozdravili.

Oba trakova sta družno spremljala sokolski prapor na vseh prireditvah, tudi na vsesokolskem zletu v Pragi, Ljubljani in v Beogradu. Na tej poti se je spominski trak kumice Ele Domladis žal izgubil. Omenimo, da je tokratni sokolski prapor bil že drugi. Saj je prvi in najstarejši sokolski prapor Ilirskega Sokola pogorel, leta 1904, ob požaru tovarne PEKATET kjer je tedaj bil sedež bistriškega županstva. vč/422

Picture

Location

Information

Published by

Vojko Čeligoj

Original author

Vojko Čeligoj

Date of creation

1909

Period of creation

Up to World War I

People in the photo

ni oseb

Keywords

II. SOKOLSKI ZLET V ILIRSKI BISTRICI

Published

03.04.2019 10:41

Modified

04.04.2019 08:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam