Map  

Dragomlja vas - Belokranjski odred

Borci belokransjke partizanske skupine, ki je nastala v začetku aprila 1942 nad vasjo Popoviči, so v prvi polovici maja taborili v Kramaričevem gozdu na Županjem vrhu v bližini Dragomlje vasi. Po prihodu novih prostovoljcev iz Metlike, Gradca in iz Vinice je nastala nova Belokranjska četa. Komandir je bil Alojz Gračar - Mitja. 20.5. 1942 se je četa združila z 19-timi borci Gorjanskega bataljona in nastal je Belokranjski bataljon z dvema četama. Poleti je prerasel v Belokranjski odred. Zahodno od Dragomlje vasi je bila 13.5.1962 odkrita v skalo vzidana spomin ...

Read more

Borci belokransjke partizanske skupine, ki je nastala v začetku aprila 1942 nad vasjo Popoviči, so v prvi polovici maja taborili v Kramaričevem gozdu na Županjem vrhu v bližini Dragomlje vasi. Po prihodu novih prostovoljcev iz Metlike, Gradca in iz Vinice je nastala nova Belokranjska četa. Komandir je bil Alojz Gračar - Mitja. 20.5. 1942 se je četa združila z 19-timi borci Gorjanskega bataljona in nastal je Belokranjski bataljon z dvema četama. Poleti je prerasel v Belokranjski odred. 

Zahodno od Dragomlje vasi je bila 13.5.1962 odkrita v skalo vzidana spominska plošča, ki je hkrati tudi zahvala prebivalcem Dragomlje vasi, ki je borce prehranjevala. 

 Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

Picture

Location

Information

Published by

Matjaž Rus

Original author

Matjaž Rus

Place

Suhor

Keywords

2. svetovna vojna, Metlika, Dragomlja vas, Bela krajina, borci, Belokranjska četa

Published

17.03.2020 08:13

Modified

17.03.2020 08:13

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam