skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ana Cerovšek, por. Zupanc, delavka pri Braunsu, ok. 1940

Moja mama Ana je bila rojena leta 1920 v Pečovniku pri Celju. Kot 16-letna je naprej našla delo v tovarni za izdelovanje bičev, palic in otepačev v t. i. »Gajžl fabriki« v bližnjem Zagradu, kjer je delala do leta 1940. Navedenega leta se je nato zaposlila v celjski tovarni anilinskih barv in kemičnih izdelkov VILJEM BRAUNS, predhodnici Aera*. Kot je navedeno v njeni delavski knjižici, je bila v tem podjetju zaposlena do 11. 8. 1944. To je bila tudi njena zadnja zaposlitev. V nemirnem času ob koncu vojne spomladi pred petinsedemdesetimi leti je b ...

Read more

Moja mama Ana je bila rojena leta 1920 v Pečovniku pri Celju. Kot 16-letna je naprej našla delo v tovarni za izdelovanje bičev, palic in otepačev v t. i. »Gajžl fabriki« v bližnjem Zagradu, kjer je delala do leta 1940. Navedenega leta se je nato zaposlila v celjski tovarni anilinskih barv in kemičnih izdelkov VILJEM BRAUNS, predhodnici Aera*. Kot je navedeno v njeni delavski knjižici, je bila v tem podjetju zaposlena do 11. 8. 1944. To je bila tudi njena zadnja zaposlitev.

V nemirnem času ob koncu vojne spomladi pred petinsedemdesetimi leti je bila v »veselem pričakovanju«, zato sta se z očetom poročila. Datum poroke, 20. 4. 1945,  Hitlerjev rojstni dan, je  določila okupatorska oblast. Ugovor ni bil možen. Sestra se je nato rodila dober mesec po poroki, zanimivo, 25. 5. 1945. Meni pa sta starša podarila življenje štiri leta kasneje. Mama je prevzela  skrb za najino varstvo in vzgojo ter gospodinjstvo.

Na obrobju mesta se je dalo pridelati tudi povrtnino, v okolici tudi dobiti v najem malo zemlje, ki pa jo je bilo potrebno odslužiti  s »taverhi« in dobiti še kakšne druge dobrine.

*VILJEM BRAUNS, tovarna anilinskih barv in kemičnih izdelkov iz Liberca na Češkem je leta 1926 v Celju v Kocenovi ulici ustanovilo svojo podružnico, ki jo je registriralo pod imenom Viljem Brauns, tovarna strupa prostih anilinskih barv in kemičnih izdelkov za gospodinjstvo in gospodarstvo. Kot piše Milko Mikola v svojem delu Stara industrijska podjetja na Celjskem (Celje, 1996), je izdelovala barve za obleke in pod, za luženje lesa, za usnje in za pirhe, karbon papir, indigo in trakove za pisalne stroje, poleg tega pa tudi pralni prašek znamke Persil. Podjetje je bilo leta 1945 zaplenjeno, nasledilo ga je leto kasneje ustanovljeno Aero Celje, od leta 2015 v stečaju. 

Vir: https://www.zac.si/2015/04/03/brauns-barve-za-pirhe/

Picture

Location

Show location

Information

Date of creation

1940

Period of creation

Period between World War I and II

Place

Celje

People in the photo

Ana Cerovšek, por. Zupanc

Keywords

delavke, celjske tovarne

Published

20.04.2020 13:18

Modified

21.04.2020 06:19

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam