skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

1. konferenca novinarjev, grafikov in tehnikov

Po kapitulaciji Italije je Bela krajina postala osvobojeno ozemlje. 5. maja 1944 je v Metliki, v takratnem Sokolskem domu (kasneje Partizanski dom, Dom Edvarda Kardelja in sedaj Kulturni dom Metlika) potekala  novinarska konferenca, kjer je približno 100 partizanskih novinarjev, grafikov in tehnikov govorilo o nalogah v danih okoliščinah.  Med sklepi konference je bila tudi pobuda za ustanovitev stanovskega društva.  Pripravljalni odbor, ki je bil izbran na tej konferenci, je julija 1944 vsem pokrajinskim odborom OF ter vojaškim ...

Read more

Po kapitulaciji Italije je Bela krajina postala osvobojeno ozemlje.

5. maja 1944 je v Metliki, v takratnem Sokolskem domu (kasneje Partizanski dom, Dom Edvarda Kardelja in sedaj Kulturni dom Metlika) potekala  novinarska konferenca, kjer je približno 100 partizanskih novinarjev, grafikov in tehnikov govorilo o nalogah v danih okoliščinah.  Med sklepi konference je bila tudi pobuda za ustanovitev stanovskega društva.  Pripravljalni odbor, ki je bil izbran na tej konferenci, je julija 1944 vsem pokrajinskim odborom OF ter vojaškim in civilnim propagandnim odsekom ter uredništvom poslal obvestilo o ustanovitvi društva, ki bo povezalo vse novinarje, ki delujejo v okviru OF.

Posledica metliških  dogovorov je bilo 22. oktobra v Črnomlju ustanovljeno Slovensko časnikarsko društvo.

Vir:

Društvo novinarjev Slovenije (2014) '70. obletnica'. Dostopno na: https://novinar.com/6868 [dostop 18. januar 2019]

Picture

Location

Show location

Information

Date of creation

1944

Period of creation

World War II

Place

Metlika

Keywords

novinar, društvo novinarjev, partizanski novinarji

Published

01.02.2019 12:44

Modified

01.02.2019 12:44

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam