»Kako čvrsto še stopa, raven ko sveča, obraz mladeniško svež, zdrav kakor riba v vodi, pravi ‘večni mladenič’ – in vendar stoji v krstni knjigi zapisano, da se je naš dobri prijatelj Tone Rojina rodil 24. maja 1877 in bo torej jutri obhajal 60-letnico svojega plodonosnega življenja. Naš slavljenec je živ zgled pridnega, podjetnega in vztrajnega slovenskega obrtnika, ki je s svojim strokovnim znanjem in podjetnostjo dvignil svoje podjetje v eno največjih in najmodernejših mizarskih obratov v državi, ki slovi tudi v inozemstvu. Strokovno znanje si je g. Rojina izpopolnil v inozemstvu, kamor je odšel še kot mlad fant. Več let je prebil v Angliji, Franciji, Nemčiji in sedanji Češkoslovaški. Še danes popolnoma obvlada poleg nemščine tudi angleščino in francoščino.«

Citat je vzet iz članka v časniku Slovenec dne 23. 5. 1937, v katerem so ljubljanskemu obrtniku in industrialcu, mizarskemu mojstru in vsestransko aktivnemu Slovencu Antonu Rojini voščili ob 60. rojstnem dnevu.

Kdo je bil Anton Rojina?

Izbira pokrajine