Zvonovi

Zvonovi na Gori Oljki so doživljali posebno usodo. Zvon je v svetišču nepogrešljiv, zato so prva dva leta 1757 namestili kar v lesen stolp. Vlil ju je celjski zvonar Gašper Schneider (1726-1774). Prvi je tehtal 20 stotov in 85 funtov, drugi pa 85 funtov. Ob zaprtju cerkve leta 1788 so jih nameravali odstraniti, toda odločen protest domačinov in grožnja nadaljnjih nemirov sta oblast prepričala, da ju je pustila pri miru. K molitvi sta vabila vsa naslednja desetletja, dokler se nista v že omenjenem požaru leta 1837 stopila. Nove zvonove so farani naročili pri slovečem mojstru na Kranjskem, ljubljanskem zvonarju Antonu Samassi. Prvi zvon, težak 1078 funtov, so obesili leta 1840, večjega – 2500 funtov težkega in malega s težo 624 funtov pa leta 1841. Leta 1907 se jim je pridružil še največji – četrti.