Zemljevid  

Župan ljubljanski

"Zvest svojemu geslu, da je čas denar, nisem nikdar rad videl, če so stranke, ki so prihajale na magistrat po uradnih opravkih, morale pred pisarniškimi vratmi čakati, kdaj se bo poljubilo priti uradniku vršit svojo dolžnost. Poleg škode, katero je stranka v takih slučajih z izgubo časa imela, dejal sem si, da mora to tudi sicer delati slab utis na davkoplačevalce. Zato sem predpisal, da mora vsak uradnik med določenimi uradnimi urami biti v svojem uradu navzoč. S početka so nekateri uradniki to naredbo smatrali za slepo nabasano puško. Da jih poučim o zmoti tega pojmovanja, jel sem hoditi zjutraj ob osmih od pisarne do pisarne. Kjer nisem našel uradnika navzočega, položil sem mu na pisalnico svojo posetnico. V par dneh obratoval je uradni stroj že redno in točno." (Moji spomini, 1983, str. 264) Preberi več
Maja 1896 je bil Ivan Hribar izvoljen za ljubljanskega župana. Na Magistratu je zavel nov veter. Na položaju ljubljanskega župana je Hribar ostal celih 14 let.

Po izvolitvi se  je najprej lotil ustanovitve višje dekliške šole. Ljubljanske ulice so dobivale nove ulične table oz. podobo. Rasla so tudi pljuča mesta - javni trgi, parki in nasadi. V času njegovega županovanja je nastal tudi kanalizacijski načrt mesta.

Hribar je za denar poprosil tudi Dunaj, kamor je napisal kar nekaj pisem. Denar je bil namenjen za tlakovanje "silno blatne" dunajske ceste.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

politika

Kontaktne osebe

Leja Borovnjak

Ključne besede

Hribar, Ivan (1851 - 1941), LJUBLJANA, POLITIČNA ANGAŽIRANOST, ŽUPANI

Datum objave

05.07.2010 11:20

Zadnja sprememba

25.07.2012 10:37

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam