Zemljevid  

Zobozdravstvena zbirka Muzeja novejše zgodovine Celje

Primarij Franc Štolfa, celjski zobozdravnik, je vrsto let po vsej Sloveniji zbiral predmete, povezane z razvojem zobozdravstvene stroke. Tako ohranjeno zobozdravstveno zbirko je leta 1991 zaupal Muzeju novejše zgodovine Celje v trajno varstvo in hranjenje. V zobozdravstveno zbirko je trenutno uvrščenih preko 3000 predmetov, od katerih najstarejši izvira iz srede 18. stol. Zbirka je po obsegu in vsebini edinstvena v Sloveniji, zato jo lahko imenujemo tudi slovenska zobozdravstvena zbirka. 

Preberi več

Zaradi pomanjkanja razstavnega prostora so bili od leta 1993 strokovni in širši javnosti na ogled samo posamezni deli zbirke. Zdaj je v novopridobljenem traktu muzeja urejen nov, stalni razstavni prostor. Tu je zobozdravstvena zbirka doživela svojo stalno namestitev, predmeti in ambienti pa so predstavljeni po muzeoloških načelih. Želeli smo, da bi bila razstava karseda celovita, jasna, razumljiva, preprosta, nenatrpana, a tudi poučna in povedna za različne skupine obiskovalcev.

Za zdaj je umestitev razstave v razpoložljivi prostor poskusna. Prilagajanje in spreminjanje te razstave bo možno brez večjih predelav razstavne opreme in instalacij. Kustosom muzeja in javnosti je tako ponujena v slovenskem muzealskem okolju redka priložnost, da zasnovo celovito ocenijo in premislijo. Ko se bo izoblikovala najboljša vsebinska in oblikovna rešitev za stalno postavitev in bodo izpolnjeni še drugi pogoji, bo postavitev realizirana v svoji dokončni obliki. 

Lokacija

Informacije

Kategorije

tehnika

Avtor besedila

dr. Marija Počivavšek (avtor besedila)

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

ZOBOZDRAVSTVO, MEDICINA

Datum objave

12.12.2016 11:17

Zadnja sprememba

18.02.2018 20:16

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam