Življenje Franja Goloba

Franjo Golob se je rodil 5. aprila 1913 na Prevaljah v t.i. Kugovnikovi hiši ob reki Meži, kot najstarejši izmed sedmih otrok v družini očeta Jožeta, mesarja, doma iz Novega mesta in matere Elizabete, roj. Žaže, iz Prevalj v Mežiški dolini. Družina se je pogosto selila: Pulj, Ptuj in nazadnje Maribor, kjer so se v Ribniškem selu ustalili. Franjo je ljudsko šolo obiskoval na Prevaljah in v Mariboru, gimnazijo pa v Ptuju, ki pa je ni dokončal, menda zaradi bolezni. V Mariboru je šel v uk k pozlatarju in rezbarju Alojzu Zorattiju (od leta 1927 do 1931). Ko se je izučil obrti in opravil pomočniški izpit, ga je mojster Zoratti vzel za pomočnika pri restavriranju posameznih cerkva severovzhodne Slovenije.