skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zgodbe mojega kraja: Kako smo nekoč preživljali počitnice

Natečaj za najboljšo domoznansko zgodbo 2020

 

Preberi več

V četrtek, 1. oktobra 2020, smo v Mestni knjižnici Ljubljana razglasili 10 najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja: Kako smo nekoč preživljali počitnice, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije.

Namen natečaja je bil približati kulturno dediščino starejšim, jih spodbuditi k aktivnosti ter hkrati pridobiti zanimive vsebine iz lokalnega okolja, predvsem zgodbe povezane z načinom življenja nekoč. Tovrstne zgodbe namreč predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine, ki ga slovenske splošne knjižnice želimo ohraniti za naše zanamce.

Za pripravo, izvedbo in promocijo natečaja je skrbela Delovna skupina za domoznanski natečaj, katere člani so: Edita Flegar (MKL), Anja Frković Tršan (MKL), Kristina Galun (Knjižnica Domžale), Milena Glušič (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik), mag. Gašper Hudolin (MKL), Nataša Oblak Japelj (CKV) in Barbara Škerl (MKL). Pri promociji natečaja pa so sodelovale tudi knjižnice Osrednjeslovenske regije.

Zbirali smo kratke, resnične zgodbe iz preteklosti posameznega slovenskega kraja. Ker je bil natečaj namenjen starejšim, so morali avtorji zgodb izpolnjevati poseben pogoj – pred zaključkom natečaja so morali dopolniti 60 let.

Natečaj je potekal od 8. februarja do 15. aprila 2020, zaradi izrednih razmer pa je bil podaljšan do 1. septembra 2020. V času trajanja natečaja smo prejeli 69 zgodb, ki ustrezajo pogojem razpisa. Prišle so z vseh koncev Slovenije. Žirija je izbrala 10 najboljših, nato pa izmed njih 3 zmagovalne. Nagradili smo vseh 10 izbranih zgodb. Ker izvedba zaključne prireditve ni bila mogoča, smo razglasitev skupaj z utemeljitvami nagrad posneli ter posnetek objavili na spletni strani knjižnice.

3-člansko žirijo so sestavljali: Nataša Oblak Japelj (Cankarjeva knjižnica Vrhnika), mag. Gašper Hudolin (Mestna knjižnica Ljubljana) in Anja Frković Tršan (Mestna knjižnica Ljubljana).

 

Prvo nagrado, nočitev z zajtrkom za 2 osebi v apartmaju Turistične kmetije Trebušak, je prejela Elena Skok iz Ljubljane za zgodbo »Počitnice mojega otroštva«.

Drugo nagrado, 2 celodnevni vstopnici za obisk Term Snovik, je prejel Mihael Mihelčič iz Komende za zgodbo »Enajsta šola na Pšati«.

Tretjo nagrado, 2 vstopnici za obisk Arboretuma Volčji Potok, je prejel Branko Lipnik iz Horjula za zgodbo »Mariborski otok«.

 

Ostali nagrajenci (v naključnem vrstnem redu), ki so prejeli paket naravne kozmetike podjetja Herba Slovenica:

Primož Cunder (Ljubljana): »Kako sem preživel zimske počitnice daljnega leta 1961«

Kristina Bajec (Ljubljana): »Počitnice v Bohinju«

Jože Prednik (Ravne na Koroškem): »Kako smo nekoč preživljali počitnice«

Danijel Ferlinc (Sveta Ana v Slovenskih goricah): »Slavček več ne poje«

Anton Gričnik (Ljubljana): »Počitnice mojega otroštva«

Tatjana Leskošek Denišlič (Ljubljana): »Kako smo nekoč preživljali počitnice ali Naš kino Paradiž«

Iva Potočnik (Ravne na Koroškem): »Kako smo nekoč preživljali počitnice«

Vseh deset nagrajencev je hkrati prejelo tudi brezplačno vstopnico za ogled filma v Kinodvoru.

 

Projekt so podprli: Arboretum Volčji Potok; Herba Slovenica; Kinodvor; Terme Snovik in Turistična kmetija Trebušak.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Anja Frković Tršan

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

NATEČAJI

Datum objave

28.10.2020 21:39

Zadnja sprememba

28.10.2020 21:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam