Grad Mirna

Prva omemba gradu Mirna  sega v leto 1180. Gotovo pa je visoka utrjena hiša na grebenu Gorenjske gore stala že pred tem letom. Leta 1016 je cesar Henrik II. grofu Viljemu podaril nekdanjo kraljevo posest med rekami Savo, Savinjo, Sotlo in Mirno. To območje je torej po letu 1016 pripadalo rodu kneginje Eme, zatem pa sorodnikom Puchsom oziroma njihovi veji grofom Višnjegorskim. V tem obdobju so se po gradu imenovali ministeriali. Izročilo kneginje Eme se na gradu ohranja še danes: na obeležju Eme Krške na zahodni steni palacija, ki ga je leta 2005 izdelal Janez Lenassi, in na reliefu na glavnih vratih palacija, ki ga je leta 2009 naredil Stane Novak, z motivom legende svete Eme Krške o pravičnem plačilu.