Železnice – muzejska dediščina

Skrb za ohranjanje železniške zapuščine, ki predstavlja del naše širše kulturne dediščine, je ključnega pomena za oblikovanje naše kulturne in s tem nacionalne identitete. Tega se zavedajo številni posamezniki, društva in institucije, ki širijo zavest o pomenu železnice in skrbijo za njeno popularizacijo.

Železniški muzej slovenskih železnic v Ljubljani

V svoji zbirki hrani več kot šestdeset lokomotiv, ki so kot muzejski primerki postavljene po različnih krajih Slovenije, praviloma na železniških postajah. V zbirki se nahaja še več tisoč muzealij z drugih področij železničarstva; še poseben pomen imajo signalno-varnostne naprave – najbogatejša tovrstna zbirka v Evropi.

Muzej južne železnice v Šentjurju

Več kot 40 let je muzejsko zbirko ob pomoči strokovnih institucij strokovno urejal in dopolnjeval Mihael Bučar. Temelji predvsem na gradivu, povezanim z nastankom in razvojem železnic na Štajerskem in življenjem posameznih uslužbencev.

Društvo ljubiteljev železnic in železniških eksponatov Celje

Društvo, ki se ukvarja z ohranjanjem železniških muzejskih eksponatov, ima svoj sedež v stolpni kretniški postavljalnici II. Le-ta sodi med najstarejše celovito ohranjene primerke tehnično-arhitekturne kulturne dediščine v Srednji Evropi, kar ji daje izjemno zgodovinsko pričevalno vrednost in značaj kulturnega spomenika lokalnega pomena.