skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zavod za urbanizem Maribor

V novozgrajeni stavbi v Grajski ulici 7 sta 1. januarja 1965 začela poslovati Zavod za stanovanjsko in komunalno gradnjo ter Zavod za urbanizem Maribor.

Preberi več

Zavod za stanovanjsko in komunalno gradnjo je imel svoje prostore v 1. in 2. nadstropju, Zavod za urbanizem Maribor pa v 3. in 4. nadstropju.1

V pritličju so uredili razstavni prostor za »stalno ekonomsko in urbanistično dokumentacijo Maribora«. Predvideli so še prodajalno Založbe Obzorja Maribor. Novega razstavnega prostora so se razveselili tudi mariborski kulturniki, vendar je njihovo navdušenje skalila visoka najemnina.2

Na Zavodu za urbanizem Maribor je mestni gradbeni arhiv in gradbeno fototeko urejal geodet in odličen amaterski fotograf Anton Vončina. Leta 1894 rojeni Idrijčan je v Maribor prišel leta 1926. Zaposlil se je na gradbenem uradu Mestne občine Maribor. Umrl je leta 1969. S svojim vestnim delom je Anton Vončina ustvaril gradbeno fototeko Maribora, kakršno verjetno premore le redkokatero slovensko mesto. Po njegovi smrti so na Zavodu za urbanizem Maribor nadaljevali z urejanjem gradbene fototeke. Gradivo do leta 1974 je prevzel Pokrajinski arhiv Maribor.

Viri:

1. V eni zgradbi – vsi podatki. V: Večer, 13. 1. 1965, str. 4.
2. Smasek, L: Res tako zgodnja smrt? V: Večer, 7. 7. 1965, str. 8.

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sabina Lešnik

Kontaktne osebe

Sabina Lešnik

Ključne besede

Maribor, Zavod za urbanizem Maribor

Datum objave

31.12.2015 08:08

Zadnja sprememba

07.05.2020 15:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam