Zemljevid  

Zapuščina Iva Arharja

Zasebna knjižnica profesorja Iva Arharja je največja od treh zasebnih knjižnic, ki jo v svojih zbirkah hrani Domoznanski oddelek Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in prav gotovo ena najobsežnejših zasebnih knjižnic sploh. Kot samostojen, ločen korpus je umeščena v posebno sobo, kjer ji družbo dela knjižna zapuščina ptujske etnologinje in umetnostne zgodovinarke dr. Štefke Cobelj.

Preberi več
Po podatkih iz Cobiss-a obsega 11.311 enot gradiva oz. 5.254 naslovov različnih publikacij, od tega 4.959 naslovov monografij in kar 295 naslovov različnih serijskih publikacij. Odlikuje jo širok izbor domače in tuje literature, predvsem s področja književnosti, literarne teorije in literarne zgodovine, veliko pa je tudi gradiva s področja filozofije, psihologije, religije, umetnosti (likovne, filmske, gledališke …), jezikoslovja, zgodovine in geografije ter s področja vzgoje in izobraževanja, planinstva, narave in botanike, kar priča o strokovni usmerjenosti ter široki razgledanosti njenega ustvarjalca. Najštevilčnejše so publikacije v slovenskem jeziku, sledijo jim tiste v nemškem, hrvaškem in srbskem ter francoskem, ruskem in angleškem jeziku, nekaj pa je tudi publikacij v češkem, poljskem in bolgarskem jeziku.

V ptujski knjižnici je shranjena tudi ostala zapuščina ptujskega profesorja: osebni dokumenti, pisma in razglednice, zapiski iz literarne zgodovine, literarne teorije in stilistike, različno gradivo za pouk slovenskega jezika s književnostjo ter filmsko vzgojo, katalogi domačih in tujih založb, planinski in turistični vodniki, planinske karte, različni zemljevidi in drugo. V njegovi zapuščini je tudi okoli 3.000 razglednic s podobami gora, planinskih koč, različnih slovenskih in evropskih krajev ter njihovih kulturnih znamenitosti. Le-te so pomemben del kulturne zapuščine nekega prostora in časa in pomemben zgodovinski vir.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, profesorji, Ptuj, Slavisti, ZASEBNE KNJIŽNICE, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

02.10.2015 10:16

Zadnja sprememba

22.08.2018 10:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam