Zalog Ljubljana - levi breg Ljubljanice

Zalog je zadnje večje naselje ravninskega dela vzhodnega dela Ljubljane. Ob imenu tega kraja se vedno spomnimo velike ranžirne postaje, silosa za žito, Petrolovih skladišč in mesne industrije, iz preteklih časov pa plovbe po Savi in pristanišča, ki je bilo končna in začetna postaja takrat največjega rečnega pristanišča na Kranjskem. Preberi več
Po zapisanih virih v publikaciji Tam, kjer sonce vzhaja sledimo: "Vasi, ki naseljujejo levi del Ljubljanice in so danes del Mestne občine Ljubljana, so: Fužine, Studenec, Polje, Slape, Vevče, Zgornji Kašelj, Spodnji Kašelj, Zalog in Podgrad. Te vasi stojijo ob Zaloški cesti, pravzaprav pa niso več vasi, saj jih je že pred desetletji ulični sistem spremenil tako, da so danes le ostanki nekdanjih vasi."

Čeprav nas še vedno pozdravijo travniki, so to le ostanki. Gmajne, travniki in njive so prerasli v zazidalne površine.

Prometna povezanost z Ljubljano se je z leti izboljševala. V začetku je bil uveden predmestni avtobusni promet, kaj kmalu pa so Zalog vključili v redni mestni promet, kar je tudi pripomoglo k naglemu naraščanju prebivalstva v Zalogu. Danes vas v Zalog popelje Ljubljanski potniški promet - postaja 11 Ježica-Zalog.

Leja Borovnjak

krajevna zgodovina, KULTURNA ZGODOVINA, Zalog Ljubljana, ZGODOVINA