skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Žalec na prelomu stoletja in Žalec danes

Kobula hmelja, ki je prikazana na razglednici, je vodnjak na Mestnem trgu, spodaj desno pa je zahodna stran Doma II. slovenskega tabora, ki je bil zgrajen leta 1985.

Preberi več
V njem imata svoje prostore Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec ter Medobčinska splošna knjižnica Žalec. Na sredini je grb Mestne skupnosti Žalec, ki prikazuje na rdeči podlagi dvoje simetrično razporejenih orlovih kril, z zgoraj med njima postavljenim peterolistnim cvetom, spodaj pa z zgornjim delom lilije.
90-ta leta 20. stoletja so že na začetku prinašala nove, korenite spremembe. Takratna Jugoslovanska ljudska armada (JLA) je med drugimi ukazi izdala tudi ukaz o obvezni predaji orožja, streliva in minsko eksplozivnih sredstev, ki naj bi jih Teritorialna obramba (TO) predala v skladišča JLA. V Žalcu je bila takoj izredna seja Sveta splošnega ljudskega odpora (SLO) in družbene samozaščite (DS), na kateri so sprejeli, da tega ukaza ne bodo upoštevali in da orožja ne bodo predali. Skladišča so zavarovali, kamioni JLA pa so se tako odpeljali prazni. Po svečani razglasitvi neodvisne Republike Slovenije je sledila vojna za Slovenijo. V Žalcu je imel sedež 81. območni štab TO. Zaradi dobre pripravljenosti, sodelovanja in discipline vseh mobiliziranih enot TO ter policistov je vojna v občini Žalec minila relativno mirno.
Tudi po delitvi občine Žalec leta 1998 na šest občin je Žalec ostal središče hmeljarstva Spodnje Savinjske doline. Mestna skupnost Žalec obsega mesto Žalec, naselje Ložnica ter del naselja Podvin. Mesto Žalec, ki šteje 4812 prebivalcev, je gospodarsko, prometno, trgovsko, upravno in kulturno središče občine.  V mestu se skozi vse leto odvijajo številne kulturne, razvedrilne, športne in turistične aktivnosti, ki  privabljajo vse več ljudi.
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 08:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam