skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slovesno odkritje in blagoslov spomenika je bila 5. avgusta 1928.

 

Preberi več

Začetek žalne proslave bodo v soboto ob 12. naznanili zvonovi in streli topničev ter se je spomenik zakril v žalno tkanino. Zvečer ob 20. se je ob veliki udeležbi občinstva uprizorila žaloigra »Kalvarija«, ki je napravila na občinstvo globok vtis. Pri igri je sodelovala rudniška godba iz Zagorja.

V nedeljo zjutraj ob 9. so izpred rudniške restavracije odkorakali z rudniško godbo na čelu tukajšnji rezervni oficirji, bivši vojaki, vojni invalidi in bivši vojaki – rudarji s svojo zastavo k sprejemu došlih gostov na kolodvor. Po prihodu vlaka se je formiral skupni sprevod po glavni cesti pred spomenik. V sprevodu za rudniško godbo so bili gasilci iz zagorja, Izlak in litije, Sokol, Orel, vojni invalidi Zagorja in Trbovelj, rezervni oficirji, odborniki za postavitev spomenika in drugi gostje.

Ob 10. je v župni cerkvi daroval mašo zadušnico vojni kurat Bonač. Po maši so vsa društva odšla iz cerkve v sprevodu z rudniško godbo, ki je igrala žalno koračnico do spomenika, kjer jih je pričakalo več tisoč zbranega občinstva…

Časopis Jutro, 9. avgust 1928, št. 185

Spomenik stoji sredi urejenega parka ob Prešernovi cesti pod farno cerkvijo sv. Petra in Pavla. S svojo harmonično obliko simbolično dopolnjuje pogled na oba zvonika farne cerkve sv. Petra in Pavla na bližnjem gričku. Dostop do spomenika je speljan po stopnicah.

Spomeniški kompleks sestavljajo ploščad, ki jo od okolice razmejuje betonska ograja. Iz nje raste obelisk v obliki stebra prisekane štiristrane piramide iz betona, ki je visok šest metrov. Na vseh štirih straneh so plitve niše, v katerih so seznami z imeni 114 umrlih vojakov iz Zagorja, Ržiš in Kotredeža. Na čelni strani je kot simbolni likovni dodatek v plitvem reliefu vrezana sablja, pod njo pa posvetilo z letnicama 1914 in 1918 ter napis: ŽRTVAM SVETOVNE VOJNE.

Pod njim je stopničasti in pravokotni podstavek. Okrašen je z šestimi kroglami. Isti motiv krogel se ponovi na nizki betonski ograji, ki ločuje spomeniški kompleks od okolice.

Spomenik je bil obnovljen leta 1988. Leta 2007 so uredili njegovo okolico: posekali so  drevesa, katerih korenine so uničevale podstavek spomenika, obnovili napise in ga temeljiti očistili ter zaščitili z impregnacijskim sredstvom.

Spomenik je delo arhitekta Mirka Razingerja.

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sonja Perme

Ključne besede

SPOMENIKI, prva svetovna vojna

Datum objave

19.12.2017 11:50

Zadnja sprememba

22.12.2017 11:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam